Tongeren maakt als eerste stad in Limburg gebruik van app om grote wegenwerken beter in kaart te brengen

In Tongeren zal je voortaan alle grote wegenwerken makkelijk kunnen terugvinden via een app. Het Agentschap Wegen en Verkeer ontwikkelde deze app voor de stad, zodat de inwoners beter geïnformeerd worden over de werkzaamheden. Zo zal je met de app zowel de verkeerssituatie voor als na de werken kunnen bekijken. 

Tongeren is de eerste stad in Limburg die gebruik maakt van een app om haar inwoners beter te informeren over grote wegenwerken die aan de gang zijn. De stad zal de komende jaren gebruik maken van een app van het Agentschap Wegen en Verkeer om grote mobiliteitsprojecten beter in kaart te brengen.

Met de app kan je met een interactieve kaart zowel de huidige als de toekomstige verkeerssituatie gedetailleerd bekijken.  Dit kan vanuit een luchtperspectief, maar je kan de werken ook vanop de grond vanuit een 360 gradenperspectief bekijken.

Een beeld uit de app van de toekomstige Zuidoostelijke Omleidingsweg.

Meer en duidelijker informeren

"Wegenwerken zorgen altijd voor hinder en ongemak", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). "We proberen buurtbewoners altijd zo goed mogelijk te informeren met infomomenten, nieuwsbrieven en via onze website. Met deze nieuwe app hopen we nog meer mensen te bereiken en beter te informeren. Wie toch op het terrein wil komen kijken naar de werken, kan informatie inwinnen via 6 infoborden verspreid over Tongeren. Op die borden zal ook een QR-code staan die mensen kunnen scannen om bij de app terecht te komen."

Schepen Patrick Jans en Vlaams minister Lydia Peeters bij een van de 6 infoborden.

Schepen van Mobiliteit Patrick Jans (Tongeren.nu) is erg blij met de app. "Je moest eens weten hoe moeilijk het soms is om complexe wegenwerken zonder beelden uit te leggen aan mensen", zegt Jans. "Er staan heel wat grote mobiliteitsplannen op de agenda om de oude stadskern van Tongeren veiliger te maken. Denk maar aan de aanleg van de Zuidoostelijke Omleidingsweg. Met de nieuwe app zullen de inwoners een veel beter beeld krijgen over hoe die weg er in de toekomst zal uitzien. Hopelijk komt er dankzij dit soort applicaties ook meer begrip voor de tijdelijke hinder die wegenwerken met zich meebrengen."

Iedereen die toch graag wat meer informatie wil krijgen over de werken aan de Zuidoostelijke Omleidingsweg, kan zaterdag 18 maart deelnemen aan een interactieve terreinwandeling met gids van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Meest gelezen