© Gouverneur Oost-Vlaanderen

"Zorgwekkend record": 12,3 procent van chauffeurs rijdt te snel op Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen

Op de Verkeersveilige Dag gisteren werd een recordaantal snelheidsovertredingen vastgesteld in Oost-Vlaanderen: van alle gecontroleerde voertuigen reed 12,3 procent te snel. Dat is het hoogste cijfer sinds 2016. Een zorgwekkend record volgens gouverneur Carina Van Cauter, "want te snel rijden blijft een van de grootste oorzaken van zware verkeersongevallen." Ze pleit voor meer acties zoals De Verkeersveilige Dag.

De Verkeersveilige Dag is een initiatief van de gouverneur van Oost-Vlaanderen en de procureur-generaal, in samenwerking met de lokale en federale politie. Het is een jaarlijks terugkerende actie die op voorhand uitgebreid wordt aangekondigd. De initiatiefnemers willen automobilisten bewust maken van de gevaren van overdreven snelheid. Tijdens de editie van 27 februari 2023 werden snelheidscontroles gehouden op meer dan 120 plaatsen, door meer dan 200 politiemensen. Van alle gecontroleerde voertuigen reed 12,3 procent te snel. Dat is een record.

"Meer dan 1 op de 10 chauffeurs reed te snel. Dat is het hoogste aantal sinds 2016. Heel jammer om dat te moeten vaststellen", zegt gouverneur Carina Van Cauter. Al ligt het resultaat in de lijn der verwachting, want sinds 2016 stijgt het aantal vastgestelde snelheidsovertredingworden elk jaar op de Verkeersveilige Dag. "Er moet dringend iets veranderen, want die cijfers moeten beter. Het is zo belangrijk om je aan de snelheidslimieten te houden", zucht de gouverneur.

"Meer acties nodig"

Volgens de gouverneur zijn er meer acties nodig zoals de Verkeersveilige Dag. "We zullen de handen in elkaar moeten slaan met heel wat instanties: de federale en lokale politie, maar ook de Vlaamse en nationale instellingen die zich buigen over verkeersveiligheid. We moeten nog meer actie op het terrein teweegbrengen", stelt ze. Op de actie gisteren werden trouwens niet alleen snelheidsovertredingen vastgesteld, zegt Van Cauter nog. "We hebben ook vastgesteld dat maar liefst 23 personen zonder rijbewijs reden. Dat is absoluut verboden. Acties zoals gisteren hebben dus weldegelijk een bijdrage geleverd."

Meest gelezen