© TM EDISON

Baggerbedrijven Jan De Nul en DEME mogen Prinses Elisabeth Eiland in Noordzee bouwen, maar dat zal 150 miljoen euro meer kosten dan gedacht

De baggerbedrijven Jan De Nul en DEME mogen het Prinses Elisabeth Eiland bouwen in het Belgisch deel van de Noordzee. Dat is het eerste kunstmatig energie-eiland ter wereld. Het eiland komt op 45 kilometer voor onze kust en is een project van hoogspanningsbeheerder Elia. De bouw van het belangrijk energieknooppunt zal 600 miljoen euro kosten. Dat is 150 miljoen meer dan eerst gedacht.

De Belgische samenwerking TM EDISON, bestaande uit Jan De Nul en DEME, heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw van het Prinses Elisabeth Eiland. Dat eiland is nodig om de elektriciteit van onze volgende windmolenzone op zee aan land te brengen. En wordt ook de eerste bouwsteen van een Europees elektriciteitsnet op zee dat verschillende landen met elkaar verbindt. 

BEKIJK - "Ze zijn de beste in hun vak", zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten:

Videospeler inladen...

"Belangrijke schakel voor de toekomstige verbindingen"

De aanbesteding werd begin vorig jaar door netbeheerder Elia uitgeschreven. “We ontvingen meerdere offertes uit binnen-en buitenland. Op basis van vastgelegde criteria kwam TM EDISON als winnaar uit de bus.” De hoogspanningsinfrastructuur op het eiland zal de exportkabels van de windparken van de Prinses Elisabeth zone bundelen en wordt een belangrijke schakel voor de toekomstige verbindingen met Groot-Brittannië en Denemarken.

600 miljoen in plaats van 450 miljoen

De bouw van het eiland zal 150 miljoen euro meer kosten dan oorspronkelijk gedacht, zo een 600 miljoen euro in totaal. “De initiële budgetten die we gemaakt hebben, dateren van 2019”, zegt Chris Peeters van Elia. “Ondertussen hebben we gezien dat, zeker op het gebied van materialen, de prijzen nog meer zijn gestegen. Dat zagen we verrekend in alle aanbiedingen die we kregen.”

De funderingswerken voor het Prinses Elisabeth Eiland starten begin 2024 en zullen 2,5 jaar duren. Daarna kan gestart worden met de installatie van de hoogspanningsinfrastructuur.

Meest gelezen