Minister Zuhal Demir krijgt ongelijk van rechtbank: capaciteitstarief blijft van kracht

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft geen gelijk gekregen in haar geschil met energieregulator VREG over de invoering van het capaciteitstarief. Volgens het Brusselse hof van beroep moest de Vlaamse overheid in 2020 al gehandeld hebben wanneer de VREG over de invoering ervan besliste. "We zouden onszelf nooit vergeven hebben als we deze laatste strohalm niet zouden hebben gegrepen", reageert Demir op de uitspraak.

Op 1 januari werd het capaciteitstarief ingevoerd in Vlaanderen. Daardoor worden de netkosten op onze stroomfactuur niet meer volledig berekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit die we verbruiken, maar wel op basis van het piekverbruik: wie veel stroom tegelijk verbruikt, betaalt daar extra voor.

De Vlaamse regulator VREG wil zo mensen aanmoedigen om het stroomverbruik te spreiden. Als we de komende jaren allemaal meer stroom verbruiken - onder meer om onze huizen te verwarmen en onze auto’s op te laden - zal dit veel van ons elektriciteitsnet vergen. 

Als iedereen al die elektrische apparaten tegelijk zou inpluggen, zou ons stroomnet substantieel uitgebreid moeten worden. Dat is zeer duur.

2020

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) startte afgelopen zomer een rechtszaak bij het Brusselse hof van beroep tegen de invoering van dat capaciteitstarief. Volgens Demir was het in tijden van torenhoge energieprijzen geen goed idee om de factuur anders te berekenen. De nieuwe regeling zou discriminerend werken en niet doeltreffend zijn. Het was de eerste keer ooit dat de regulator door de overheid voor de rechtbank werd gedaagd. 

Het hof van beroep beslist nu dat de klacht van de minister ongegrond is. De VREG nam in 2020 al de beslissing om een capaciteitstarief in te voeren. De rechtbank oordeelt dat de Vlaamse overheid toen al had kunnen optreden, maar dat niet heeft gedaan.

We zouden onszelf nooit vergeven hebben als we deze laatste strohalm niet zouden hebben gegrepen

Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie (N-VA)

"We wisten dat de slaagkansen verdeeld waren, maar zouden onszelf nooit vergeven hebben als we deze laatste strohalm niet zouden hebben gegrepen", reageert Demir op de uitspraak. 

"Het capaciteitstarief aanvechten is wat we de mensen beloofd hadden, de uitspraak betreuren we dan ook. We blijven het fundamenteel oneens met de hervorming van de VREG en begrijpen nog steeds niet waarom die het standpunt van een meerderheid van het parlement naast zich neerlegt. De uitspraak wordt verder nog bestudeerd."

Meest gelezen