Archieffoto van de Scheldemolen en Brasserie De Molen in Doel

Doel krijgt geen pop-upbar aan de molen op de dijk: "Renovatie te duur voor een tijdelijke bar of brasserie"

Beveren zal geen tijdelijke bar of brasserie openhouden naast de Scheldemolen in Doel. Die vraag kwam er na de sluiting van de brasserie in december. De gemeente is eigenaar van het gebouw, en plande een hogere nieuwbouw ter vervanging van het uitgeleefde pand. Die nieuwbouw komt er voorlopig niet, omdat de provincie de vergunning heeft geschorst. "Maar een tijdelijke invulling vereist eerst een renovatie om het veilig te houden," zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V), "en dat geld uitgeven voor een tijdelijke invulling is niet verantwoord."

De brasserie De Molen op de Scheldedijk in Doel trekt veel wandelaars en fietsers. Maar dat zal voorlopig niet meer lukken, omdat de brasserie nu dicht is, en er geen tijdelijke bar komt. De gemeente is eigenaar van het gebouw, en heeft grote plannen voor een nieuwbouw. "Het gebouw is helemaal uitgeleefd, en niet meer veilig", legt burgemeester Van de Vijver uit. "Daarom willen we de brasserie vervangen door een nieuwbouw. Werken laten doen voor iets wat maar tijdelijk is vinden we niet verantwoord. Dat kan niet met het gemeentebudget. Het is betreurenswaardig dat onze plannen voor de nieuwbouw door procedures geen vergunning krijgen."

Wie wil er nu geld steken in een wegzakkend gebouw vol scheuren, als dat maar voor tijdelijk gebruik is? 

Marc Van de Vijver (C&DV), burgemeester van Beveren

Volgens Jan Creve van actiegroep Doel 2020 was het perfect mogelijk geweest om de brasserie te behouden na de nodige renovatiewerken te doen. "Maar de gemeente wil er een prestigeproject van maken, met een hoog gebouw dat de molen als baken aan de dijk wegduwt. Ondanks de negatieve adviezen wil Beveren toch een nieuwbouw zetten, terwijl de plannen de natuurtoets, de watertoets en de erfgoedtoets niet doorstaan. De provincie Oost-Vlaanderen had na de bezwaren de vergunning geschorst, en vraagt nu een masterplan voor de hele site, in overleg met het departement Onroerend Erfgoed."

Beveren bekijkt met de erfgoedcel wat mogelijk is

Volgens het gemeentebestuur is een nieuwbouw wel degelijk nodig, omdat de brasserie helemaal uitgeleefd is. "Maar ook omdat de brasserie achter de dijk zit, waardoor je alleen maar die dijk ziet", zegt Van de Vijver nog. "Als wij een nieuwbouw kunnen zetten die hoger komt dan de huidige brasserie, dan heb je een prachtig zicht op de Schelde. Binnenkort zit onze schepen voor Ruimtelijke Ordening samen met de Erfgoedcel om te bekijken wat mogelijk en wenselijk is. Wat daar zal uitkomen en of de plannen dan zullen aangepast worden, kan ik nu  nog niet zeggen", besluit de burgemeester. 

Meest gelezen