Zangeres en schrijfster Hanneke Claessen bij het bord
RTV

Gedicht voor vermoorde bakkersvrouw in Wechelderzande nu op bord als blijvende herinnering

In Wechelderzande (Lille) heeft de gemeente een bord met een gedicht geplaatst als blijvende herinnering voor de bakkersvrouw die er vermoord werd. De tekst werd geschreven door Hanneke Claessen, een zangeres en schrijfster die het maakte vlak na de moord eind vorig jaar.

Op 23 december ging er een schokgolf door Wechelderzande (Lille), toen bleek dat bakkersvrouw Ilse Michiels vermoord was. Ze werd in de kelder van de bakkerij, onderaan de trap, dood teruggevonden. Haar ex-vriend zit nog altijd in de cel als verdachte.

Vlak na de feiten schreef singer-songwriter Hanneke Claessen, die ook in het dorp woont, een tekst om het slachtoffer te gedenken. 

"Ik zat echt met een steen in mijn maag die avond en voelde dat ik er iets mee moest doen. Ik wilde het van me afschrijven en delen met anderen", vertelt ze op RTV. "Ik wist ook dat ik niet de enige was. Veel mensen zeiden me toen dat ze er de hele tijd aan dachten. Daarom heb ik een tekst op Facebook gezet, waarvan ik dacht dat iedereen zich erin kon herkennen. Het is enerzijds een herdenking voor de lieve bakkersvrouw, maar ook een symbool om te zeggen dat we het niet normaal vinden, dat zoiets in ons dorp gebeurt."

Het is enerzijds een herdenking voor de lieve bakkersvrouw, maar ook een symbool om te zeggen dat we het niet normaal vinden, dat zoiets in ons dorp gebeurt

Hanneke Claessen

Bij de bakkerij werden na de moord heel wat kaarsjes, bloemen, knuffels en andere steunbetuigingen achtergelaten, maar die zijn nu weg. Toch vond ook de gemeente dat de bakkersvrouw niet mocht vergeten worden. Samen met haar familie werd beslist om het gedicht van Hanneke op een bord te plaatsen.

Het werd gezet op grond van de gemeente, vlakbij de bakkerij. "Het was moeilijk om het daar aan de gevel te hangen, want wie weet wat wordt de bakkerij later nog", zegt burgemeester Marleen Peeters (N-VA). "Aan de overkant aan de kerk, met de drukke weg ertussen, vonden we ook niet zo fijn. Daarom staat het nu op een rustig plekje, een stukje openbaar domein van de gemeente."

RTV

Meest gelezen