Radio2

Buurtbewoners komen plannen inkijken van tunnel onder Scheldekaaien in Antwerpen

In Antwerpen kwamen zo'n 200 buurtbewoners de plannen inkijken van de tunnel die onder de Scheldekaaien zal komen aan de Suikerrui. De kaaien worden op die plaats dan een wandelzone die het Steenplein en de Suikerrui verbindt. Tegen de plannen is nog altijd protest binnen het stads- en het districtsbestuur. De buurtbewoners die wij spraken, reageerden eerder positief.

De stad Antwerpen wil de zogenoemde Via Sinjoor nog verder uitbreiden. Dat is een wandelas van het Centraal Station tot aan de Scheldekaaien. Om het Steenplein voor wandelaars te laten aansluiten op de Suikerrui, komt er een tunnel voor doorgaand autoverkeer en snelle fietsers onder de Scheldekaaien. Die verdieping van de kaaiweg zal zo'n 200 meter lang zijn. 

De plannen daarvoor werden vorig jaar goedgekeurd door het stadsbestuur, ondanks protest van onder meer coalitiepartner Vooruit en ook oppositiepartijen CD&V en Groen. Zij vrezen dat de tunnel nog meer verkeer naar de stad zal lokken. Gisteren werden de plannen voorgesteld aan de buurtbewoners. Degenen die wij spraken, reageerden eerder positief.

"Ik woon boven het museum De Reede en we vinden het wel fantastisch dat het hier autoluw gaat worden en dat iedereen rechtdoor kan lopen naar de Schelde", zegt een vrouw. "Het zullen wel heel moeilijke jaren worden, wanneer de tunnel wordt aangelegd. We hopen dus dat het de moeite waard zal zijn."

Ik weet dat er ook tegenstand is tegen het idee van een tunnel, maar ik kan ermee leven

Een Antwerpenaar die de plannen kwam inkijken

Ook een andere buurtbewoner ziet de plannen wel zitten. "Ik vind het veel beter dat men vanuit de binnenstad meteen naar de kaaien kan gaan. Nu is er een enorme barrière met snelle auto's en vrachtwagens soms. Ik zie wel dat er nog verschillende modellen zijn en dat de openingen van de tunnel niet overal op dezelfde plaats zijn. Ze zeggen dan wel dat ze daar nog over moeten beslissen, maar dat is toch wel belangrijk. Ik weet dat er ook tegenstand is tegen het idee van een tunnel, maar ik kan ermee leven."

Radio2

Ook een andere man speurt naar de details van de plannen. "Dat plan daar lijkt heel mooi, maar er zijn ook nog cafés en dergelijke en die zie je hier niet ingepland. We moeten dus toch eens kijken of er dan nog voor iedereen ruimte is. Het wordt misschien wel een heel mooie doorgaande weg tussen noord en zuid, zodat je niet moet rondrijden langs de ring, tot je hier in de file staat natuurlijk. Want aan de Suikerrui zal het allemaal vlot gaan, maar wanneer je weer boven bent, zijn er opnieuw kruispunten."

Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) kwam ook zelf uitleg geven aan de buurtbewoners en antwoorden op hun vragen. Hij hoopt dat de werken kunnen starten bij het begin van de volgende legislatuur. Dat zou dan in 2025 zijn. De werken zullen ook enkele jaren duren.

Meest gelezen