Jongeren vinden steeds moeilijker de weg naar jeugdhuizen in Limburg

Jongeren tussen 15 en 18 jaar vinden steeds moeilijker de weg naar het plaatselijke jeugdhuis. Dat blijkt uit een rondvraag van radio2 Limburg bij enkele Limburgse jeugdhuizen. Met het evenement "Jong Geweld" wil het jeugdhuis van Alken achterhalen wat de jongeren zelf verwachten van een jeugdhuis. 

"Soms zijn er periodes dat er minder volk naar het jeugdhuis komt en soms boomt het weer, we horen dat ook van andere jeugdhuizen", vertelt Lennert Berx, voorzitter van jeugdhuis De Molen in Alken. "Zelf zitten we in een oud pand met losse stenen in de gevel. We liggen ook op een onopvallende plek, dus jongeren zullen er niet spontaan binnenwandelen. Maar binnen is het wel heel gezellig en het voordeel van zo'n afgelegen lokaal is wel dat we veel lawaai kunnen maken. We veroorzaken daar geen overlast." 

Jeugdraad

De Molen wil nu experimenteren met een jeugdraad van jongeren zelf. "We willen mensen warm maken om zelf dingen te organiseren en zelf uit te werken onder onze begeleiding. Wij worden zelf ook allemaal ouder, dus we kunnen dat jeugdhuis niet blijven doen. Het is bedoeld voor jongeren, hé." 

De bedoeling van die jeugdraad is dat de jongeren zelf met leuke ideeën kunnen komen om uit te voeren in het jeugdhuis. "Ze kunnen dat doen terwijl wij hen begeleiden." Zo werd er vorige vrijdag al een eerste event georganiseerd: een karaoke-avond. "Daar was toch wel enthousiasme voor en twee jongeren organiseren binnenkort een jeugdfuif voor 15- en 16-jarigen", zegt Lennert. "En we merken ook dat ze het leuk vinden om gewoon pintjes te leren tappen. Dus ik denk dat dat wel goed komt."

Samenwerken met verenigingen

Ook Jeugdhuis 't Geverke in Kiewit merkt dat de 15- tot 18-jarigen steeds moeilijker te bereiken zijn. "Nu proberen we dat op te lossen door samen te werken met de verenigingen. Zij krijgen een keer de sleutels van het jeugdhuis om iets te organiseren. Ze voorzien alles, van inkleding tot bediening. Hierdoor is de drempel om naar het jeugdhuis te komen lager. En als je iemand kent die naar het jeugdhuis gaat, ga je zelf ook sneller", zegt Tibo Geuns, voorzitter van Jeugdhuis 't Geverke. "We doen ons best, maar verbetering is altijd mogelijk."

Meest gelezen