(c) streekproduct.be

Kaasbedrijf Le Larry uit Destelbergen vraagt het faillissement aan: 25 jobs op de helling

De 25 werknemers van kaasbedrijf Le Larry in Destelbergen vrezen voor hun job, nu het bedrijf het faillissement heeft aangevraagd. Voor een deel van hen zal er misschien plaats zijn in de andere bedrijven van Ganda Fine Foods, waarvan ook Le Larry een onderdeel is. Het familiebedrijf wil de focus leggen op vleeswaren, om zo zijn positie te verstevigen.  

Le Larry maakt producten van geitenkaas, zoals aperitiefhapjes. "Maar dat is arbeidsintensief werk, en dat is niet meer rendabel", klinkt het bij het bedrijf in Destelbergen. Het kaasbedrijf werd in 2004 overgenomen door de vleesgroep Ganda Fine Foods. Maar dat familiebedrijf wil zich nu concentreren op vleeswaren, want in het kaasbedrijf lopen de kosten te hoog op. "Le Larry draaide de voorbije jaren verlies", zegt Koen Damme, de nieuwe CEO van het vleeswarenbedrijf. "De gestegen prijs van grondstoffen, verpakkingsmateriaal en de loonkost dwingen de directie om de activiteit af te stoten. We moeten die beslissing nemen, ook al is dat emotioneel binnen ons familiebedrijf dat al sinds 1954 bestaat. Maar we kunnen niet op verlies blijven draaien", legt Damme uit. 

Toch wat perspectief voor de 25 werknemers

Het personeel kreeg het nieuws over het nakende faillissement vandaag te horen. Volgens de vakbonden hing het faillissement al een tijdje in de lucht. "Het was afwachten wat er precies ging gebeuren en wanneer", zegt Els De Coster van ACVLB. "Door de inflatie kiest de consument voor goedkopere alternatieven in de zuivelafdeling van de supermarkt.  Jammer dat een lokaal ambachtelijk geproduceerd product zo verdwijnt." 

Een doorstart van Le Larry en behoud van de jobs lijken niet te lukken. Daarom is het zo goed als zeker dat de jobs verdwijnen. De bonden willen zich eerst toeleggen op begeleiding van oudere werknemers naar een nieuwe job.  In de regio is volgens hen een grote vraag naar arbeidskrachten. Een deel van de 25 werknemers kan wellicht terecht in het naburige Ganda Ham en vleeswarenbedrijf Hoste in Maldegem, twee andere bedrijven binnen de groep. Het personeel zal wel doorbetaald worden tot het faillissement wordt uitgesproken, belooft de directie van Ganda Fine Foods.

Meest gelezen