Leken Roger Dooms en Katharina Mabilde

Leken helpen pastoor van Herk-de-Stad, Lummen en Halen om meer zondagsvieringen aan te bieden

De pastoor van de parochie Herk-de-Stad, Lummen en Halen krijgt hulp van leken om meer zondagsvieringen te kunnen aanbieden. Die hulp is zeer welkom, want op dit moment moet de pastoor voorgaan in vieringen in maar liefst 14 kerken. Daardoor kon er meestal maar één zondagsviering per maand doorgaan in de meeste dorpen.

De pastoor van de parochies Herk-de-Stad, Lummen en Halen wordt binnenkort bijgestaan door twee leken die ervoor moeten zorgen dat er meer zondagsvieringen kunnen doorgaan. Een leek is volgens de Katholieke Kerk iemand die geen wijding tot bisschop, priester, kloosterling(e) of diaken heeft ontvangen. 

De hulp van de leken is zeer welkom voor pastoor Tony Vandekerkhof, want hij moet op dit moment in zijn eentje voorgaan in vieringen in maar liefst 14 kerken. Door dat grote aantal kerken, kon er meestal maar één zondagsviering per maand doorgaan in de meeste dorpen van de drie gemeenten. Met de hulp van de leken, die op vrijwillige basis ingeschakeld worden om gebedsvieringen te doen, moet dat aantal dus weer omhoog gekrikt worden. De inhoud van de vieringen zal wel aangepast worden omdat de leken niet alle taken van een pastoor mogen overnemen.

Herk-de-Stad

"Door onze hulp aan te bieden willen we ervoor zorgen dat mensen meer kansen krijgen om op zondag een viering bij te wonen in hun dorp", zegt Roger Dooms. Hij is een van de leken die zal voorgaan in vieringen in de deelgemeenten van Herk-de-Stad. "Ik denk dat veel kerkgangers er erg blij mee zijn dat ze terug in hun eigen dorp een viering gaan kunnen volgen. Die vieringen zijn voor hen tenslotte ook belangrijk om hun sociale contacten met dorpsgenoten te onderhouden."

Lummen

In Lummen zal leek Katharina Mabilde samen met andere leken enkele zondagsvieringen op zich nemen. "Het zal voor mij niet de eerste keer zijn dat ik een zondagsviering op mij neem", zegt Mabilde. "Ik heb al ervaring als ziekenhuispastor en ik mocht de pastoor ook al eens vervangen toen hij onverwachts ziek was. Toch vind ik het een heel mooie kans. Ik verwacht ook geen negatieve reacties, omdat ik een vrouwelijke leek ben. Het belangrijkste is dat er iemand is die in de zondagsviering kan voorgaan en dat mensen daardoor terug vaker naar de kerk kunnen gaan."

De zoektocht naar een leek die kan voorgaan bij vieringen in Halen loopt nog.

Meest gelezen