Foto: KMSKA
Roelants Photography

Schrijfster Saskia De Coster verlaat KMSKA na maand vrijwillige opsluiting om roman af te werken

Schrijfster Saskia De Coster heeft het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen verlaten, na een maand vrijwillige opsluiting. Ze liet zich de hele maand februari opsluiten om haar nieuwe roman af te werken. Ze werkte er in afzondering van de buitenwereld zonder prikkels, op de blikken van bezoekers na. En dat heeft geholpen, want de roman "Net Echt" is ook afgeraakt.

De hele maand februari was schrijfster Saskia De Coster geïsoleerd in een glazen box tussen de kunstwerken in de Heldenzaal van het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA). De Coster wilde haar nieuwe roman afwerken, afgezonderd van de buitenwereld, zonder enige vorm van sociale media of communicatie. En dat heeft haar goed vooruitgeholpen. "Door geen gebruik te maken van sociale media had ik niet voortdurend de nood om te reageren op dingen, een mening te geven over iets, of zelf te wachten op een reactie. Dat was heel rustgevend", zei De Coster in "De Afspraak".

Videospeler inladen...

Toch was De Coster niet volledig alleen, want bezoekers konden haar aan het werk zien. "Mijn grote angst was: ga ik wel kunnen schrijven met al die mensen die op mijn vingers zitten te kijken? Het klinkt paradoxaal, maar door de aanwezigheid van mensen kon ik me heel erg goed focussen. Ik heb me nog nooit zo kunnen richten op iets. Het is heel goed gegaan."

Ik heb me nog nooit zo goed kunnen focussen, ook al keken mensen op mijn vingers
Saskia De Coster

Ook KMSKA-directeur Carmen Willems blikt tevreden terug op het project. "Het heeft er zeker toe bijgedragen dat het museum op een leuke en originele manier in de belangstelling kwam. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel extra bezoekers er specifiek daarvoor zijn gekomen, maar aan de reacties zien we dat bezoekers het positief onthaald hebben en Saskia bewonderen voor haar moed en doorzettingsvermogen. Want je moet het maar doen: een maand lang niet praten en in een klein hokje zitten."

Ook andere artiesten welkom

De opsluiting was een succes want De Costers boek, dat "Net Echt" zal heten, is afgeraakt. Voor de schrijfster was het een eenmalig experiment, maar het KMSKA wil ook andere artiesten in de toekomst verwelkomen. "We willen een open huis zijn voor iedereen. We gaan geen letterlijke herhaling doen van dit project, maar als artiesten een origineel idee hebben en deze plek willen gebruiken voor inspiratie, waarom niet?", aldus Willems.

Meest gelezen