Vanessa Dekeyzer

Nieuw sportcomplex in Linter zal minstens 12 miljoen euro kosten, "te veel voor 7.200 inwoners"

De gemeente Linter gaat een nieuw buitensportcomplex en multifunctionele cultuurzaal bouwen. Alle partijen zijn het erover eens dat er veel nood is aan nieuwe sportinfrastructuur, maar de kostprijs zorgt voor wrevel. “Het project wordt nu geraamd op 12 miljoen euro. Dat is een te grote investering voor een gemeente van amper 7.200 inwoners”, klinkt het bij de oppositiepartijen.

Dat er een dringend nieuwe sportinfrastructuur moeten komen in Linter, daar is iedereen het over eens. Het gemeentebestuur keurde dan ook de plannen voor een nieuw sportcomplex en cultuurzaal goed. "We mikken vooral op de jeugd. Er zal onder andere een basketbalterrein zijn, een looppiste en voetbalvelden”, vertelt burgemeester Marc Wijnants (CD&V). Maar over de kostprijs van het hele project is er veel discussie. Zo vinden de oppositiepartijen 12 miljoen euro een veel te grote investering voor een gemeente met amper 7.200 inwoners.

"Ongeleid projectiel"

De oppositiepartij Vooruit is bang dat de kosten nog zullen oplopen. “We zijn voorstander van investeringen in sport en recreatie", vertelt Bettina Sandermans (Vooruit). “Er zijn nog heel wat meerkosten niet opgenomen in de raming, dus mogelijk stranden we op een bedrag van 14 miljoen euro. En dan spreek ik nog niet over de exploitatiekosten na de bouw, die tot 250.000 euro per jaar kunnen oplopen. En dat voor 7.200 inwoners van Linter, dat is er zwaar over.”

“Dit project lijkt steeds meer een ongeleid projectiel te worden", zegt Raf Dewelde van N-VA. "En dan kan je je toch afvragen voor wie we dit doen. De grote doelgroep in dit project is het voetbal.” Burgemeester Wijnants is het niet eens met die kritiek. “Als je iets doet, kost het geld. We hebben al 30 jaar lang niet geïnvesteerd in sport en cultuur. We hebben de afgelopen legislaturen onze leningen afgebouwd en investeringen hebben we met eigen middelen betaald. De investering in het nieuwe complex kunnen we dus zeker aan."

Meest gelezen