Steeds meer gepensioneerde Belgen verhuizen naar het buitenland: Frankrijk blijft nummer één, Portugal zit in de lift

61.556 Belgen die met pensioen zijn, wonen in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Pensioendienst. Frankrijk blijft met voorsprong het meest populaire land, Portugal was de voorbije tien jaar de grootste stijger.

Nogal wat Belgische gepensioneerden dromen van een huisje in Frankrijk. Als hij of zij daar het kapitaal voor heeft, natuurlijk. Maar liefst 61.556 Belgen slijten hun pensioen bij onze zuiderburen. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Pensioendienst die de kranten van Sudpresse opvroegen, en die de stand-van-zaken weergeven op 1 januari 2022.

Daarmee blijft Frankrijk met voorsprong het populairste land voor Belgen die hun oude dag elders willen spenderen. Steeds meer landgenoten zoeken er hun heil. Het aantal gepensioneerde Belgen dat in Frankrijk woont, is de laatste 10 jaar gegroeid met 67 procent.

Frankrijk wordt op de voet gevolgd door Spanje, Nederland, Duitsland en Luxemburg. De sterkste stijger vinden we echter net buiten de top vijf. Het aantal gepensioneerde Belgen in Portugal is de voorbije tien jaar maar liefst verviervoudigd.

Andere sterke stijgers zijn Turkije (+252 procent) en Marokko (+122 procent), twee landen die net buiten de top 10 vallen en grote gemeenschappen hebben in ons land. Ook Thailand (+153 procent) valt op.

Andere horizonten

Ons land betaalt maandelijks 115.646.158,44 euro uit aan gepensioneerden in het buitenland. Het doet dat niet alleen aan Belgen maar ook aan niet-Belgen die in ons land een pensioen hebben opgebouwd, doordat ze hier hebben gewerkt.

Die niet-Belgen vestigen zich na hun loopbaan opnieuw in hun geboorteland, of kiezen er (net zoals de Belgen) voor om tijdens hun pensioen andere horizonten te gaan verkennen.

Maar waarom nu net die landen? Omwille van de zon, ongetwijfeld, of lonkende roots. Maar fiscaal advocate Typhanie Afschrift wijst er in Sudinfo ook op dat de meeste landen in de top 10 een gunstige belastingregeling hebben voor de gepensioneerden die er komen wonen.

Frankrijk: geen fiscaal paradijs, wel voordelig

Afschrift geeft het voorbeeld van Portugal, waar nieuwe inwoners de eerste tien jaar slechts 10 procent van hun pensioen moeten afstaan. Tot vóór 2020 werden die pensioenen zelfs helemaal vrijgesteld van belastingen. In Israël is er nog steeds zo'n systeem van kracht: nieuwe inwoners moeten er de eerste 10 jaar geen belastingen betalen.

Voor erg rijke gepensioneerden zijn landen als Zwitserland of Italië dan weer interessant. Daar gelden (weliswaar hoge) forfaitaire belastingtarieven. Je betaalt dus geen vast aandeel van je totale pensioen, maar een vaste prijs.

En Frankrijk, de koploper? "Dat is zeker geen fiscaal paradijs", oordeelt Afschrift, "maar gemiddelde inkomens worden er wel minder belast dan in België."

Opgelet: dat geldt voor wie in de privésector werkte. Gepensioneerde ambtenaren die in het buitenland wonen, betalen hun belastingen nog steeds in België.

Meest gelezen