foto Stad Gent

Betalende parkeerzone in Gent breidt verder uit naar deelgemeenten en wijken buiten centrum

In Gent komen er parkeermeters in zes bijkomende wijken buiten het centrum. De stad neemt de maatregel omdat de parkeerplaatsen er vaker ingenomen worden door bezoekers. De nieuwe zones worden vanaf de zomer ingevoerd. In heel wat wijken geldt het betalend parkeren nu al. 

Gent stelt bijkomende zones in voor betalend parkeren. In deelgemeenten Gentbrugge en Sint-Amandsberg komen er binnenkort parkeermeters. Ook in de wijken Bourgoyen, Nieuw Gent, Muide-Meulestede en Moscou zullen bezoekers moeten betalen. De maatregel komt er omdat bewoners er moeilijker parkeerplaats vinden. Bezoekers wijken immers uit naar de rand om er gratis te parkeren. Dat zorgt voor een erg hoge parkeerdruk. De stad wil die tegengaan met de nieuwe parkeerzones. Voor bewoners blijft parkeren er gratis, ze moeten een bewonerskaart aanvragen. 

Groene zones breiden uit

De stad stelt in de wijken groene parkeerzones in. Dat betekent dat bezoekers er moeten betalen van 9.00u ’s morgens tot 19.00u ’s avonds op weekdagen. Het eerste half uur is gratis. De invoering start in Sint-Amandsberg, deze zomer, en doet dan later de andere wijken aan. Tegen eind volgend jaar moet de hele operatie rond zijn. Het gaat in de meeste gevallen om een uitbreiding van een bestaande zone. Enkel in Gentbrugge komt er een volledig nieuwe groene zone, na de invoering van het wijkmobiliteitsplan. 

(lees verder onder de grafiek)

grafiek Mobiliteitsbedrijf Gent - de uitbreiding van de zones voor betalend parkeren

Waar moeten bezoekers dan parkeren?

De stad wil dat bezoekers niet langer in woonwijken parkeren, maar parkeergebouwen of P&R opzoeken. "We kiezen er echt voor om straatparkeren voor bezoekers te ontraden. De parkeerplaatsen in de woonwijken moeten vooral dienen voor de bewoners", stelt schepen Filip Watteeuw (Groen). Hij benadrukt ook dat de uitrol er komt om het comfort van de bewoners te verhogen. "We gaan hier echt niet rijk van worden."

Meest gelezen