Emilio Morenatti

Britse geheime dienst had aanslag op Ariana Grande-concert in Manchester kunnen vermijden

De Britse geheime dienst MI5 had de aanslag in Manchester na het Ariana Grande-concert in 2017 kunnen vermijden. Dat stelt een langverwacht veiligheidsrapport. Het rapport verwijt MI5 dat de inlichtingendienst niet correct heeft gereageerd op informatie die wees op de radicaalislamitische aanslag. Bij de aanslag vielen 22 doden, onder wie 7 kinderen.

In het Verenigd Koninkrijk (VK) is vandaag een rapport voorgesteld over de dodelijke zelfmoordaanslag in Manchester. Zes jaar geleden, na een optreden van het Amerikaanse popidool Ariana Grande, blies een moslimextremist zichzelf op. Uit het rapport blijkt dat de Britse inlichtingendienst MI5 belangrijke informatie over de dader binnenkreeg waardoor het drama had kunnen worden vermeden. 

Het rapport heeft zich gebogen over drie zaken: de radicalisatie van de dader, de planning en voorbereiding van de aanslag, en de vraag of de aanslag al dan niet vermeden had kunnen worden. Het antwoord op de laatste vraag luidt positief. Volgens leidend onderzoeker John Saunders had de Britse inlichtingendienst belangrijke informatie over de dader in zijn bezit. Maar vanwege een vertraging in de verwerking van bepaalde inlichtingen werd een "aanzienlijke kans" gemist om de aanslag te voorkomen. Meer details over die inlichtingen, geeft het rapport niet vrij. 

In het onderzoek wordt ook kritisch gekeken naar het feit dat de MI5 te weinig informatie deelde met de Britse antiterreurpolitie.  Daarnaast oppert het rapport dat de daders hoogstwaarschijnlijk hulp kregen van buitenaf. Ze vermoeden dat iemand in Libië mee in het complot zat. Een eerder rapport van de MI5 had die piste uitgesloten.

Wat gebeurde er op 22 mei 2017?

Na afloop van het concert van tieneridool Ariana Grande in de Manchester Arena in de Britse stad Manchester blies moslimextremist Salman Abedi zich op in de zaal. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven, onder wie 7 kinderen. Er vielen 237 gewonden. 

Abedi kreeg bij de aanslag hulp van zijn jongere broer. In 2020 werd die broer veroordeeld voor een celstraf van zeker 55 jaar. Een derde broer van de dader werd in juli bij verstek veroordeeld.

De aanslag was de dodelijkste in het Verenigd Koninkrijk sinds de zelfmoordaanslagen in Londen in juli 2005.  

Archieffoto van 25 mei 2017: mensen leggen onder andere bloemen neer op een plein in Manchester
AFP or licensors

Derde rapport in zes jaar tijd

Dit is al het derde rapport over de aanslag in Manchester. Een eerder onderzoek werd geopend naar de werking van de hulpdiensten. Aanwezigen vertelden na de aanslag dat ze langer dan een uur moesten wachten voor de hulpdiensten ter plaatse waren. Het rapport concludeerde dat er twee mensen hun verwondingen hadden overleefd als de hulpdiensten onderling beter hadden gecommuniceerd. 

Daarnaast is er ook al een rapport verschenen over de security in de zaal. Daaruit bleek dat de mensen van de security ernstige fouten hadden gemaakt. 

Een minuut stilte

Voor het rapport voorgesteld werd aan het publiek, hielden de aanwezigen een minuut stilte. De minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman zei dat "vandaag een moeilijke dag is" maar ze gaat blijven samenwerken met de MI5 om soortgelijke aanslagen in de toekomst te vermijden. 

Enkele nabestaanden van de slachtoffers kwamen ook aan het woord, "we zijn hier niet om met de vinger te wijzen", zegt een nabestaande. Maar niet iedereen is even vergevingsgezind. "Shame on you", zei een moeder van een slachtoffer. 

Meest gelezen