Correcties en aanvullingen maart

De nieuwsombudsman verzamelt hier de correcties of relevante aanvullingen die door de kijkers of luisteraars van VRT NWS-programma's gemeld worden. Correcties en aanvullingen bij artikels op de website worden in het artikel zelf verwerkt. Correcties of relevante aanvullingen bij audiovisuele inhoud, vindt u hier terug.

ombudsman
Ombudsman

Verkeerde pensioenleeftijd voor Franse vuilnisophalers in "Het journaal"

"Het journaal" van 19 uur van 14 maart zoomde in op het afval in de straten van Parijs. De vuilnisophalers staken, waardoor het vuilnis blijft liggen. De ophalers staken omdat hun pensioenleeftijd wordt verhoogd van 57 naar 59 jaar. In "Het journaal" werd gezegd dat ze protesteren tegen een verhoging van 62 naar 64 jaar. Dat is niet correct. De vuilnisophalers hebben voorlopig nog een speciaal pensioenregime, dat op lange termijn wel zal uitdoven.

Björn Rzoska is lid van de partij Groen en niet van Vooruit

In "Het journaal" van 19 uur van 7 maart kwam Björn Rzoska aan het woord, als Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement. In het tekstbalkje met zijn naam, stond dat hij lid was van Vooruit, wat natuurlijk niet correct is. 

Groen verkeerdelijk geduid als oppositiepartij

In het radionieuws van 2 maart is om 6 uur, 6.30 uur en 7 uur Groen verkeerdelijk geduid als een oppositiepartij in de federale regering. Het radionieuws liet een reactie horen van kamerlid Kristof Calvo van Groen op de onwettige pensioenpremies die oud-kamervoorzitters Herman De Croo (Open VLD) en Siegfried Bracke (N-VA) al jaren krijgen. In de federale regering maakt Groen deel uit van de meerderheid en niet van de oppositie. In het radionieuws van 8 uur werd het wel correct gezegd.

Meest gelezen