Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)
James Arthur Photography

Fiscale plannen van minister Van Peteghem (CD&V) moeten iedereen die werkt 835 euro per jaar opleveren 

Iedereen die werkt zou op het einde van het jaar 835 euro extra netto moeten overhouden. Dat is toch wat federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil bewerkstelligen met zijn plannen voor een fiscale hervorming die vanaf 2024 zou moeten ingaan. In die plannen stelt Van Peteghem een lastenverlaging van bijna 6 miljard euro voor, al zou die "tax cut" geen gat in de begroting slaan. 

In het kort: de belangrijkste punten in het plan van minister Van Peteghem:

  • De belastingschijven worden aangepast, zodat minder mensen in de hoogste schijf van 50 procent terechtkomen. Ook de belastingvrije som wordt hoger.
  • De fiscale gunstmaatregel voor gehuwden en wettelijk samenwonenden dooft uit.
  • Er komt één verlaagd btw-tarief van 9 procent in plaats van 6 of 12 procent. Voor enkele basisproducten wordt het 0 procent en energie blijft op 6 procent.
  • De taks op effectenrekeningen wordt verdubbeld.
  • Wie werkt, zou door de maatregelen minstens 835 euro extra moeten overhouden.

"Meer netto voor iedereen die werkt": het is een van de speerpunten in de eerste fase van een grote fiscale hervorming die minister Van Peteghem voor ogen heeft. Concreet stelt de minister onder meer voor om de belastingvrije som te verhogen van 10.160 euro naar 13.500 euro en hij wil ook dat minder mensen in de hoogste belastingschijf van 50 procent terechtkomen door de ondergrens op te trekken naar 60.000 euro in plaats van 46.440 euro nu.

Iedereen die werkt, zou door de maatregelen op het einde van het jaar zeker 835 euro extra overhouden in vergelijking met nu, berekende het kabinet van Van Peteghem voor. Een alleenstaande zonder kinderen die ongeveer 3.200 euro bruto verdient, zou zelfs elk jaar 1.660 euro meer overhouden. 

Van Peteghem wil focussen op mensen die werken, voor wie een vervangingsinkomen heeft (denk aan een werkloosheidsuitkering) zou het om een nuloperatie gaan. En de kloof tussen alleenstaanden en koppels moet verkleinen. Het huwelijksquotiënt, een fiscale gunstmaatregel voor gehuwden en wettelijk samenwonenden, mag van de CD&V-minister van Financiën op de schop.

Hiermee willen we mensen die twijfelen of het wel de moeite loont, overtuigen om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem

"Dit is een hervorming die ervoor zorgt dat mensen die werken een stimulans krijgen. We vergroten het verschil tussen werken en niet werken", zegt Van Peteghem in "De ochtend" op Radio 1. "Hiermee willen we mensen die twijfelen of het wel de moeite loont, overtuigen om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten. Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven zijn op zoek naar mensen, maar maar we zien dat onze tewerkstellingsgraad niet is wat ze zou moeten zijn. We willen naar 80 procent."

BEKIJK - Minister Van Peteghem legt zijn fiscale plannen uit in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Btw-verlaging

De fiscale hervorming die Van Peteghem voorstelt, moet ook leiden tot een "duurzame en gezonde samenleving", klinkt het. Daarom wil de minister de btw naar 0 procent brengen voor groenten en fruit, geneesmiddelen, het openbaar vervoer en luiers, maandverbanden en tampons. 

Er zou voor de rest één verlaagd btw-tarief van 9 procent komen, in plaats van de twee verlaagde tarieven die er nu zijn van 6 en 12 procent. Elektriciteit, gas en leidingwater blijven wel op 6 procent.

We volgen de internationale experts die zeggen dat we moeten verschuiven van lasten op arbeid naar lasten op consumptie en vermogen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem

Dat betekent wel dat een heel aantal producten duurder zal worden omdat de btw van 6 naar 9 procent gaat. Van Peteghem geeft zelf het voorbeeld van cola en choco. Dat belooft een moeilijke discussie te worden binnen de regering, want Vooruit-voorzitter Conner Rousseau liet al weten dat een duurdere winkelkar voor hem niet kan. "Je moet dat binnen het grotere verhaal bekijken", reageert Van Peteghem. "We gaan ervoor zorgen dat mensen netto meer overhouden."

"We volgen de internationale experts die zeggen dat we moeten verschuiven van lasten op arbeid naar lasten op consumptie en vermogen", zegt de minister ook. "We zijn wereldkampioen op vlak van belastingen op arbeid, maar tegelijkertijd staan we onderaan qua lasten op consumptie."

Eerlijke fiscaliteit is ook een luik in de plannen van minister Van Peteghem, maar een vermogenswinstbelasting zit er niet meer in deze legislatuur. Wel stelt de minister voor om de taks op effectenrekeningen te verdubbelen.

"Budgetneutraal"

Een grote belastinghervorming zal de huidige federale regering niet meer kunnen doorvoeren. Zaken zoals een belasting op de reële huurinkomsten, een meerwaardebelasting of het stelsel van de bedrijfswagens hervormen, worden doorgeschoven naar de regeringsonderhandelingen na de verkiezingen van volgend jaar. Maar de eerste fase van de hervorming wil Van Peteghem wel al laten ingaan op 1 januari 2024. En volgens hem zal de impact op de rekening van de mensen zich ook meteen laten voelen. 

Alles bij elkaar zou het gaan om een lastenverlaging van 6 miljard euro, gespreid over de jaren 2024, 2025 en 2026. Financiënminister Van Peteghem maakt zich wel sterk dat het gaat om een "budgetneutrale" operatie. Met andere woorden: het gat in de begroting zou niet groter mogen worden door de tax cut. Van Peteghem rekent daarvoor op "redelijke terugverdieneffecten". Het gaat dan vooral om een hogere werkzaamheidsgraad: meer mensen aan het werk, brengt meer geld in het laatje.

Voor alle duidelijkheid: dit zijn de plannen van minister Van Peteghem, het gaat (nog) niet om een beslissing. Al vindt de minister zelf dat het gaat om een "evenwichtig voorstel". "Iedereen mag veto's stellen, maar als we dat allemaal doen, is er op het einde van de rit 0,0 euro netto meer", voert hij enigszins de druk op op zijn coalitiepartners. "Het is ambitieus en het zal schuren voor elke partij, maar ik ben ervan overtuigd dat dit noodzakelijk is en dat we dit moeten realiseren."

Meest gelezen