Geneviève Lhermitte, de vrouw die 16 jaar geleden haar 5 kinderen vermoordde, heeft euthanasie gekregen

Dag op dag 16 jaar nadat ze in Nijvel haar 5 kinderen doodde, heeft Geneviève Lhermitte euthanasie gekregen wegens ondraaglijk psychisch lijden. Dat bevestigt haar advocaat aan onze collega's van RTBF. Lhermitte (56) verbleef al sinds haar vrijlating in 2019 in de psychiatrie.

Dat het psychisch niet goed ging met Geneviève Lhermite was eigenlijk al duidelijk op haar assisenproces, eind 2008, over de moord op haar 5 kinderen. Zo getuigt haar psychiater op dat proces over twee brieven van vóór de feiten waarin ze sprak over zelfmoordgedachten. 

Nood aan een gesprek? Bel of chat
 
  • Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoord1813.be

  • Nood aan een gesprek? Dan kan je 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. Je kunt ook chatten via tele-onthaal.be

  • Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Ook twee psychologen en drie psychiaters concluderen uiteindelijk dat ze ten tijde van de feiten "in een toestand van zware mentale stoornis" zat en "niet in staat was om haar daden te controleren". De assisenjury volgt die redenering niet: Lhermitte wordt niet geïnterneerd, zoals haar advocaat vraagt, maar wel veroordeeld tot levenslang. 

BEKIJK - Zestien jaar na 5-voudige kindermoord heeft Geneviève Lhermitte euthanasie gekregen:

Videospeler inladen...

De feiten waarvoor ze wordt veroordeeld, zijn zonder discussie vreselijk. Op 28 februari 2007 lokt Lhermitte haar 5 kinderen in haar woonst in Nijvel een voor een naar boven en doodt hen met een mes. Ze probeert zichzelf nadien van het leven te beroven, maar overleeft dat.

Lhermitte verklaart op het proces meermaals dat ze geen uitweg meer zag. Als huisvrouw voelde ze zich gevangen in haar eigen huis. Ze wijst daarvoor naar haar Marokkaanse man, die vaak lang van huis is, en naar de extreme afhankelijkheid van de inwonende dokter Schaar, die zich zowat heel hun gehuwde leven over hen ontfermt. Zijn voortdurende aanwezigheid drijft Lhermitte tot het uiterste, beweert ze zelf.

Nieuw proces afgewezen

Na haar veroordeling proberen Lhermitte en haar advocaat nog meermaals om hun gelijk te halen. De vraag naar een nieuw proces wordt afgewezen door Cassatie. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat uiteindelijk niet mee in de redenering dat de rechten op een eerlijk proces geschonden zouden zijn. Lhermitte klaagt daarnaast ook haar eigen psychiater aan wegens het niet verlenen van hulp aan een persoon in nood, evenzeer tevergeefs.

In 2019, na zowat 12 jaar in de gevangenis van Vorst te hebben gezeten, komt ze vrij onder voorwaarden. Lhermitte moet wel eerst worden opgenomen in een gesloten psychiatrische instelling om daar een doorgedreven behandeling te volgen. Pas later zou dan werk gemaakt worden van een echte terugkeer naar de maatschappij, weliswaar nog steeds onder strikte begeleiding.

Die terugkeer is er niet gekomen. Lhermitte vraagt uiteindelijk euthanasie aan wegens ondraaglijk psychisch lijden. Exact 16 jaar na de dood van haar kinderen krijgt ze die ook.  

Meest gelezen