Bij Bocal in Borgerhout had iemand al een groot oudegranenbrood geschonken

Eenzame, dakloze en arme Antwerpenaren zijn dankzij burgerinitiatief welkom op 16 "hartelijke plekken"

Zestien Antwerpse handelszaken zetten als "hartelijke plek" hun deuren open voor eenzame, arme en dak- of thuisloze Antwerpenaren. Ze doen dat op vraag van een burgerinitiatief dat uitgaat van Enchanté vzw. De bezoekers kunnen er zich gratis opwarmen, naar de wc gaan of genieten van een traktatie die achtergelaten is door een klant die die op voorhand betaalde. Zo hopen de initiatiefnemers inwoners uit de buurt dichter bij elkaar te brengen. 

Antwerpenaren die zich eenzaam voelen, dak- of thuisloos zijn of in armoede zitten, kunnen voortaan terecht op 16 hartelijke plekken. Dat zijn horeca- en handelszaken waar ze zich bijvoorbeeld even kunnen opwarmen, naar de wc kunnen gaan of wifi kunnen gebruiken zonder iets te moeten consumeren. Het initiatief komt van de vzw Enchanté en krijgt dankzij enkele vrijwilligers nu ook in Antwerpen een voet aan de grond.  Ook andere organisaties zoals Conscious Crew, ’t Vlot en Saamo stappen mee in het project. 

"We willen die mensen vooral een uurtje rust gunnen op een dag", vertelt vrijwilliger Niek Everts. "Dak- en thuislozen weten best goed waar ze in de stad terechtkunnen. De georganiseerde inloopcentra zijn goede plekken, maar daar zitten mensen soms met 100 bij elkaar. Dat zorgt voor heel veel stress die we op de hartelijke plekken vermijden. De handelszaken bevinden zich vooral in Deurne, Borgerhout en Berchem. Daar zitten niet zoveel dak- en thuislozen. Zo kunnen we spreiden. We geloven echt dat er zo een buurtgebeuren kan ontstaan." 

Een klant betaalt extra voor 250 gram koffie en schrijft dat op een bon die op het prikbord komt

Uitgestelde koffies en maaltijden

De doelgroep kan simpelweg een van de handelszaken binnengaan en informeren of het om een hartelijke plek gaat. "Dan weet de handelaar dat die persoon niet zal kunnen betalen, maar dat is dan oké. Een glas water kunnen ze altijd vragen. Als ze iets anders willen drinken of eten, hangt het af van wat er voorradig is. Er wordt gewerkt met uitgestelde koffies of maaltijden. Gewone betalende klanten worden uitgenodigd om te trakteren. Als iemand er een koffie drinkt, kan hij of zij geld contant of via payconiq achterlaten. In de zaak hangt een prikbord met bonnetjes. Als je iets wil nuttigen, kan je zo'n bonnetje nemen en dan is er ineens betaald."

Brood, groenten, zeep of shampoo

Bocal, een verpakkingsvrije winkel in Borgerhout, is één van de 16 deelnemende zaken in Antwerpen. Zij maakten een lijstje met voedings- en verzorgingsproducten die klanten kunnen schenken. "Je kan een kopje koffie met een stukje cake geven, maar ook een brood, een potje confituur, je kan ook een groenten- of fruitpakket samenstellen, of bijvoorbeeld ook zeep of shampoo", zegt uitbater Joyce Van Hemelryk op Radio2. "Enkele van onze klanten reageerden al heel positief. Hopelijk vinden nu ook de mensen die er nood aan hebben de weg naar ons. Het zijn wel dure tijden voor iedereen, maar je kan bijvoorbeeld iets van enkele euro's schenken. Je hoeft niet meteen heel grote bedragen te geven."

De vrijwilligers willen ook de handelaars niet opzadelen met alle kosten. Zij hebben het in deze tijden al moeilijk genoeg. Deelnemende handelaars staan op een kaart. "We starten met 16 zaken. We willen eerst zoeken hoe we klein en fijn kunnen beginnen om daarna organisch verder te groeien. Over zes maanden willen we een nieuwe kaart uitbrengen en dan hopen we op een verdubbeling van het aantal deelnemers. Momenteel nemen groente- en fruithandelaars, winkels met biovoeding, cafés en tavernes en een frituur deel." 

Waar de hartelijke plekken zijn, vind je hier op de website van de vzw Enchanté terecht. Geïnteresseerde zaakvoerders en mensen die willen trakteren zonder naar een van de handelszaken te gaan, kunnen daar ook terecht. 

Meest gelezen