©Leen De Smedt

Huzarenstukje in Aalst: twee kranen tillen transformator van 130 ton van op schip op vrachtwagen

In Aalst is een oude transformator van een hoogspanningsstation vervangen. Daarvoor moest een nieuwe transformator vanuit Kruibeke over het water naar Aalst gebracht worden. Dat gebeurde gisteren al. Vandaag werd het gevaarte met twee kranen van op het schip op een vrachtwagen op het Werfplein getild. Van daar ging het naar de site van netbeheerder Elia om de nieuwe transformator te installeren.  

Een transformator is het hart van een hoogspanningsstation. De transformator die vandaag vervangen wordt, is een vermogenstransformator. Die zet hoogspanning om naar een lagere spanning, in dit geval van 123.000 volt naar 70.000 volt. Die omzetting is nodig voor de distributie die ervoor zorgt dat jij en ik bijvoorbeeld elektriciteit, verlichting en verwarming hebben. Dus: geen transformator betekent geen elektriciteit. 

Tijd dringt

De huidige transformator op de site van netbeheerder Elia aan de Erembodegemstraat raakte stilaan versleten, maar ging half januari ook stuk. Oplapwerken hielpen niet, dus moest er dringend een nieuwe transformator komen. Die is gisteren per schip en over het water vanuit Kruibeke aangevoerd. Elia koos voor vervoer over water in plaats van over de weg omwille van timing. Transport via de weg zou 6 tot 10 weken geduurd hebben. "Voor zo'n vervoer zijn heel wat vergunningen nodig. Zo moet er bijvoorbeeld toestemming komen van de stad Aalst of moet er politiebegeleiding gevraagd worden", legt projectleidster Katrien Van Mulders van Elia uit. "De vergunningen zijn vlotter te regelen als het via het water moet. En aangezien de vervanging van de transformator dringend is, hebben we dus voor het water gekozen."

"Landmeters moeten controleren of de kades sterk genoeg zijn"

De vermogenstransformator van 130 ton kwam dus gisteren met een schip aan vanuit Kruibeke. Twee kranen zorgden ervoor dat het gevaarte op een vrachtwagen op het Werfplein getild werd. En dat is een huzarenstukje, zegt Van Mulders. "Tijdens de operatie zijn er landmeters nodig om te kijken of de kades het gewicht kunnen dragen. Dus eerst werd de transformator een beetje gekanteld op de boot, zodat de landmeters de kades konden checken. Nadat zij het sein gegeven hadden dat het in orde was, konden de kranen de transformator op de vrachtwagen tillen." 

Videospeler inladen...

Schooluren

De vrachtwagen vervoert de transformator nu naar de site van netbeheerder Elia. Daar staat een andere vrachtwagen klaar met de oude transformator. Die wordt, zodra de nieuwe aankomt, naar het Werfplein vervoerd om dan op dezelfde manier, met kranen, op de boot te zetten richting Kruibeke. "Timing en communicatie zijn super belangrijk", besluit Katrien Van Mulders. "Er zijn een pak mensen betrokken bij deze operatie. Die moeten allemaal paraat staan op het juiste moment. Want alles moet uiteraard veilig en onder politiebegeleiding. Tussen 15.00 uur en 16.00 uur moet het transport bijvoorbeeld stil gelegd worden, want we moeten rekening houden met de schooluren en de veiligheid van de schoolgaande jeugd."

Meest gelezen