foto Stad Gent

Kandidaat-koper wil écht les geven in Gents schoolmuseum, plannen stad lopen vertraging op

In Gent meldt een eerste kandidaat zich om de gebouwen van het schoolmusem ‘De School van Toen’ over te nemen en er opnieuw les te gaan geven. "We wachten vruchteloos op de verkoopsvoorwaarden van de stad", klinkt het. Gent liet drie jaar geleden al weten dat ze het gebouw wil overdragen aan een onderwijsinstelling. De plannen lopen vertraging op, onder meer doordat de verhuis van het museum moeizaam verloopt.  

Het schoolmuseum ‘De School van Toen’ in Gent is al decennia een vaste uitstap voor kinderen om er meer te weten te komen over onderwijs doorheen de geschiedenis. Er is onder meer een oud klaslokaal nagebouwd waar bezoekers met griffel en lei kunnen beleven hoe het toen was. Het museum zit in een oude school in het Klein Raamhof. De stad beheert het, maar wil er vanaf. Het is de bedoeling dat er na renovatiewerken opnieuw les gegeven zal worden.

“We kregen al een rondleiding”

De stad Gent kent al een hele tijd zeker één kandidaat-koper voor de oude school. Een onderwijsinstelling heeft interesse om er opnieuw een echte school in te richten met ruim 100 leerlingen. De verkoopprijs zou ongeveer 1,2 miljoen euro bedragen. "We wachten al een hele tijd op de details van een mogelijke verkoop, maar er beweegt niets", zegt de kandidaat-koper. "We kregen al een rondleiding, het gebouw heeft potentieel om opnieuw als school te dienen." 

Voor het gebouw opnieuw gebruiksklaar wordt, zullen er grondige renovatiewerken moeten gebeuren. Omdat de oude school erkend is als erfgoed zullen de kosten oplopen, al zal een deel ook gedekt kunnen worden met subsidies. Het proces zal sowieso enkele jaren aanslepen. 

Wat met de collectie?

Gent heeft het budgettair moeilijk en kan de inkomsten gebruiken. Het dossier verloopt moeizaam omdat er geen nieuwe locatie is voor het museum waar de uitbaters tevreden mee zijn. "We horen dat de stedelijke musea zullen fuseren en dat we er een plaats kunnen krijgen", zegt Frank Carlier. Eén optie zou ‘De wereld van Kina’ zijn, het natuurhistorisch museum aan het Sint-Pietersplein. "Thematisch zou dat aansluiten, maar daar is weinig plaats. Het Team Internationale Solidariteit is er ingetrokken." De stadsdienst zat vroeger in het Vredeshuis, dat gebouw staat intussen ook te koop.  

Eerdere plannen

De stad is al een hele tijd op zoek naar een oplossing voor ‘De School van Toen’ en de collectie. Het plan was om en deel van de werking onder te brengen in het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg. De stad voorzag 150.000 euro per jaar voor de hervestiging maar de vzw ging niet in op het aanbod omdat de werkingskosten veel hoger zouden liggen. “Voorlopig blijft het stil, we wachten geduldig af”, besluit Carlier. 

Meest gelezen