Leerkrachten en leerlingen Biotechnicum Bocholt met tractor naar Brussel om te protesteren

Enkele leerkrachten en leerlingen van het Biotechnicum in Bocholt trekken vandaag met de tractor naar Brussel om er te protesteren met landbouwers uit heel Vlaanderen. Ze zullen hun ongenoegen uiten over de plannen van de Vlaamse regering om de stikstofuitstoot te verminderen.

Niet alleen landbouwers uit heel Vlaanderen, maar ook leerkrachten en leerlingen van het Biotechnicum uit Bocholt trekken vandaag naar Brussel. Ze gaan er protesteren tegen de plannen van de Vlaamse regering om de stikstofuitstoot te verminderen.

Oneerlijke regels

"Ook wij jongeren moeten vandaag mee betogen als we meer zekerheid willen voor een toekomst in de landbouw", zegt leerling Sidney Bormans. "Jonge boeren zullen meer kans hebben om hun dromen na te jagen als de landbouw en de industrie qua stikstofregels gelijkgesteld kunnen worden. Op dit moment is het verschil te groot en dat is oneerlijk."

"Ik wil na mijn studies graag werken in de landbouwsector, maar hoe meer regeltjes erbij komen, hoe meer ik aan mijn toekomst twijfel", zegt leerling Brentley Zomers. "Door al die regels moeten veel boeren op zoek naar oplossingen, maar soms zijn er gewoon geen haalbare oplossingen."

Het wordt tijd dat deze waanzin voorbij is

Lante Geerits

"Het wordt tijd dat er meer respect komt voor boeren", zegt leerling Lante Geerits. "Ik hoop echt dat ik van de overheid de kans krijg om mijn droom om boerin te worden waar te maken. Het wordt tijd dat deze waanzin voorbij is."

"Op dit moment voel ik mij best onzeker in mijn studierichting aan het Biotechnicum", geeft leerling Yorben Deppers toe. "Ik wil later graag een landbouwbedrijf overnemen, maar die toekomst lijkt met de dag onzekerder te worden. Als toekomstige landbouwers niet snel zekerheid krijgen dat ze kunnen verder boeren, vrees ik dat sommige leerlingen van landbouwscholen zullen afhaken."

Onzekere toekomst

Ook Ivan van Beers, leerkracht aan het Biotechnicum, protesteert vandaag mee in Brussel. "Ik merk dat het heel erg leeft bij mijn leerlingen", zegt van Beers. "Je voelt hun onzekerheid en dat is te begrijpen, want hoe het er nu uit ziet, is er weinig toekomstperspectief voor hen. Door met mijn leerlingen mee te gaan, wil ik hen toch een hart onder de riem steken."

Meest gelezen