Foto: Radio2

Leerlingen uit Brasschaat leren fietsen met VR-bril om zich nog beter voor te bereiden op het fietsexamen

In Brasschaat kunnen leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar en het eerste middelbaar voortaan veiliger leren fietsen aan de hand van virtual reality-brillen. De kinderen krijgen in een virtuele omgeving levensechte verkeerssituaties voorgeschoteld waar ze gepast op moeten reageren. Op die manier bereidt de lokale politie de kinderen nog beter voor op de eindtermen rond verkeersveiligheid.

De lokale politie van Brasschaat heeft haar verkeersveiligheidsopleiding voor scholen uitgebreid met VR-brillen. Dankzij de bril, die gekoppeld is aan een stuurtje, oefenen de leerlingen in een virtuele omgeving hun fietsvaardigheden. In verschillende niveaus leren de leerlingen gepast te reageren op moeilijke verkeerssituaties en oefenen ze manoeuvres in.

"We merken dat kinderen heel snel weg zijn met nieuwe technologieën en hebben de brillen daarom mee geïntegreerd in de verkeersopleiding", zegt Werner Hoogsteyns van de politie. "Het is geen vervanging van op straat fietsen bijvoorbeeld, maar eerder een aanvulling zodat de kinderen extra voorbereid zijn voor hun fietsexamen en wanneer ze alleen de weg op moeten."

Zo komen de kinderen bijvoorbeeld verkeerslichten tegen of specifieke verkeersborden voor fietsers. "Er kan ook een auto in de kinderen hun weg staan. Ze moeten die dan op de juiste manier voorbijrijden. Als ze dat doen, kunnen ze naar het volgende level. In totaal zijn er 21 levels. Eerst gaat het om basisvaardigheden, maar naarmate het traject vordert, komen de leerlingen steeds moeilijkere verkeerssituaties tegen", zegt Hoogsteyns.

Het was heel leuk, maar ook wel moeilijk. Ik heb veel geleerd
Bram (11) uit het zesde leerjaar van Mater Dei Brasschaat

De leerlingen van basisschool Mater Dei gingen vandaag voor het eerst met de brillen aan de slag. "We hebben een paar oefeningen moeten doen om veiliger te zijn in het verkeer. Het leek wel echt, alleen hadden de mensen vierkante hoofden", lacht Bram uit het zesde leerjaar. "Het was heel leuk, maar ook wel moeilijk. Ik heb geleerd dat ik mijn hand moet uitsteken en goed achter mij moet kijken", zegt hij. "Je moet ook goed je fietsbel gebruiken en vooral niet tegen andere fietsers of auto's rijden", vult Lex nog aan.

De politie van Brasschaat heeft vier brillen die alle scholen in de gemeente mogen ontlenen. Via de website kunnen scholen zich inschrijven zodat leerkrachten de brillen zelfstandig kunnen gebruiken en integreren in hun lessen.

Foto: Radio2
Foto: Radio2

Meest gelezen