Dode leguaan van 1,20 meter lang gevonden in Tienen: "Zo goed als zeker gestorven door koude"

In Tienen is afgelopen dinsdag een dode leguaan van 1,20 meter lang aangetroffen. Dat meldt de dierenvereniging Animal Rescue Service vandaag op Facebook. "Zo goed als zeker is de leguaan door de koude gestorven", klinkt het.

De dierenvereniging kreeg dinsdag in de late namiddag een telefoontje van een wandelaar die het dier had opgemerkt aan de Westelijke Ring van Tienen. Omdat er twijfel was of het dier nog leefde, ging de organisatie snel ter plaatse. Daar aangekomen bleek de leguaan nog maar pas gestorven te zijn: er waren geen tekenen van stijfheid of geur, die op een lang overlijden wijzen, op te merken. 

"Zo goed als zeker is de leguaan door de koude gestorven", vertelt Mathieu Helleputte van Animal Rescue Service. "Leguanen leven normaal gezien in tropische gebieden, met temperaturen van om en bij de 30 graden Celcius."

Hoe het dier op zijn laatste plek terecht is gekomen, is niet duidelijk. Volgens Helleputte zijn er twee opties: ofwel is het dier ontsnapt, ofwel is het gedumpt en achtergelaten. Het was alleszins niet gechipt. De vondst is doorgegeven aan de lokale politie, maar de kans dat een verantwoordelijke wordt aangeduid, is volgens de organisatie zo goed als onbestaande.

Het is volgens Helleputte erg uitzonderlijk dat een leguaan wordt aangetroffen. In ruim drie jaar is het nog maar de tweede of de derde die Animal Rescue Service terugvindt.

Meest gelezen