Middelkerke legt nachtwinkels strengere regels op: "Instapkost, jaarlijkse belasting en afstand tussen nachtwinkels"

Vanaf 1 mei legt Middelkerke strengere regels op voor nachtwinkeluitbaters. De gemeente wil zo een wildgroei aan nachtwinkels, en mogelijke overlast ervan voorkomen. Wie een nachtwinkel wil openen, zal onder meer een openingsbelasting van 5.000 euro en een jaarlijkse taks van 1.500 euro moeten betalen.

Wie plannen heeft om een nachtwinkel te openen in Middelkerke, betaalt daar vanaf 1 mei een instapkost van 5.000 euro voor. Het is één van de maatregelen van de gemeente om een mogelijke wildgroei aan nachtwinkels en overlast ervan aan te pakken. "Problemen zijn er niet op dit moment amper, want er zijn maar vijf nachtwinkels op het grondgebied. Het gaat om een reglementering voor de toekomst", verduidelijkt burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD).

"Regels zijn verantwoord door verschil met gewone kleinhandel"

Naast de instapkost krijgen uitbaters ook een jaarlijkse belasting opgelegd van 1.500 euro per winkel. Volgens Dedecker discrimineert die regel niet, omdat de nachtwinkels fundamenteel verschillen van de gewone kleinhandel. “De openingsuren zijn grotendeels tijdens de nachtrust van de omwonenden”.  

Om een nachtwinkel uit te baten zal de gemeente ook een vestigings- en uitbatingsvergunning moeten geven. Ze wil het aantal nachtwinkels ook beperken door een afstandsregeling op te leggen. De openingsuren worden aangepast van 18u tot 6u, en alcohol drinken in de nachtwinkel zal verboden worden.

Bestaande nachtwinkels krijgen overgangsbepalingen opgelegd. Welke die zijn, is niet duidelijk. 

Meest gelezen