Thijs Pattyn

Mysterieuze grafsteen in Ieper geopend, maar nog niet duidelijk van wie hij was

Vandaag is in Ieper de mysterieuze grafsteen geopend die vorige week gevonden werd. Maar dat heeft nog niet tot resultaten geleid. Onder de steen zijn nog geen menselijke resten gevonden. Ook de inscriptie op de steen is nog niet ontcijferd.

Met de hulp van een kraan en een groot "mes" is vandaag het stenen graf in Ieper geopend. Het graf werd vorige week ontdekt door archeologen tijdens de werken aan de Leet. De opening van het graf moest meer duidelijkheid brengen over wie erin lag. Want stenen graven horen normaal thuis in een kathedraal. 

Dat het net op die plaats gevonden werd, kan erop wijzen dat er een heel speciaal persoon begraven lag, zoals een ridder of edelman. Maar bij de opening van het graf zijn voorlopig geen menselijke resten gevonden. Het blijft dus wachten op antwoorden.

"Het lijkt er steeds meer op dat de grafsteen een steen is die bijvoorbeeld na de Eerste Wereldoorlog onder het plein is geraakt", zegt archeoloog Jeroen van den Borre. "We kunnen op dit moment geen link leggen tussen de steen en wat eronder zit. Maar de steen blijft interessant. We zoeken nog steeds naar de originele plaats van het graf en ook de ouderdom ervan wordt bestudeerd."

Inscriptie

Ook de inscriptie op het graf is nog niet ontcijferd, ondanks een recente poging met een speciale techniek. De inscriptie begint met een kruisje, gevolgd door de afkorting Chr. van Christus en St. Iohanes. Verder is enkel Do. van "dominus" leesbaar. 

Geïnteresseerde inwoners zoeken nu mee naar de identiteit van de mysterieuze persoon. Er werden al lijsten met namen opgesteld, maar dat leverde voorlopig nog niets op. "Deze suggesties zijn wel heel nuttig", zegt van den Borre. "We hopen ooit de naam te ontcijferen uit geschreven bronnen. Maar dat soort onderzoek kan enkel starten als alle letters ontcijferd zijn." Om dat te kunnen doen wordt een paleograaf van een universiteit ingeschakeld. Dat is iemand die oude geschriften ontcijfert. 

Het stenen graf is overgebracht naar een regionale bewaarplaats voor erfgoed. Van daaruit kan de steen uitgeleend worden voor toekomstige tentoonstellingen of collecties.

Meest gelezen