© Lieven Van Imschoot

Voorlopig geen oplossing voor gevaarlijke rotonde aan Scheldebrug in Wetteren

Het Agentschap Wegen en Verkeer vindt voorlopig geen veilige oplossing voor de rotonde aan de Scheldebrug in Wetteren. Het staat al jaren op de lijst van 'zwarte kruispunten'. Een fietser kwam er deze week nog onder een vrachtwagen terecht.

Vorig jaar gebeurden er op de rotonde aan de Scheldebrug in Wetteren elf ongevallen. In 2021 waren dat er dertien, in 2020 vijftien. De buurt vraagt al lang naar een veilige oplossing voor het 'zwarte kruispunt'. "Het is een krappe rotonde met veel aantakkingen waar fietsers in conflict komen met afslaand verkeer", zegt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). "Het is een gevaarlijk punt." Maandag werd nog een fietser aangereden door een vrachtwagen. De fietser moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Nog geen veilige oplossing mogelijk

Een mooie oplossing zou een ‘turborotonde’ kunnen zijn. Daar worden apart fietspaden aangelegd, en fietsers krijgen er géén voorrang. “Maar het kan niet op de rotonde in Wetteren. Er is te weinig ruimte om langs heel de rotonde afgescheiden fietspaden aan te leggen.” 

Vlaanderen heeft de rotonde uitgebreid onderzocht, maar stelt vast dat er geen snelle, veiligere oplossing mogelijk is. “Ook voor een kruispunt met verkeerslichten is er geen plaats. Dat zou leiden tot zware onteigeningen rond de rotonde. De brughelling vlakbij is ook een probleem.”

Nieuwe Scheldebrug

Het AWV zet zijn hoop op de nieuwe Scheldebrug. De huidige zal worden afgebroken.  “Dan zullen de verkeersstromen veranderen en kunnen we het verkeer veiliger organiseren. Nu al zware ingrepen doen is niet slim. Want pas in maart wordt de Scheldebrugknoop doorgehakt", besluit AWV.

Meest gelezen