Debat gestart over nachtleven in Hasselt, want 72 procent van jongeren is ontevreden

Gisteren was er in De Serre in Hasselt een open debat over het nachtleven in de stad. Uit een enquête van het jongerencollectief Sardien en Jeugd Hasselt blijkt dat 72 procent van de ondervraagden niet tevreden is met het nachtleven. De stad vindt zelf dat ze de jonge organisatoren ook beter kan ondersteunen.

Hasselt heeft nog een lange weg te gaan op vlak van het nachtleven. Dat blijkt uit een enquête van Sardien en Jeugd Hasselt. Sardien is een collectief van studenten dat zich inzet voor het nachtleven in Hasselt via jamsessies en clubavonden. Gisteren maakte Sardien de volledige cijfers van de enquête bekend. 

Er reageerden zo'n 550 mensen, waarvan ruim 400 tussen de 16 en 26 jaar oud waren. Wat blijkt, 72 procent is ontevreden over het nachtleven. 37 procent vindt dat er te weinig keuze is binnen hun genre. "We merkten dat er echt iets van het hart moest bij de ondervraagden. Ze schreven heel uitbundig over de problematiek. Wij willen nu ook echt wel iets doen met deze resultaten", zegt Maude Vanhengel van Sardien.

Dat uitte zich al in een open debat later op de avond in De Serre in Hasselt. Al bleven sommigen nog op hun honger zitten. "Ik denk dat er helemaal nog niets is. Het is heel moeilijk voor mij om hier iets op te starten", zegt panellid in het debat Koby Ignoul van V23, een underground elektronicacollectief. De stad bruist niet meer, en dat lijkt sinds de sluiting van de Muziekodroom te zijn verergerd. "Het is een vicieuze cirkel geworden. Geen Muziekodroom betekent geen infrastructuur of begeleiding. Daardoor trekken jonge organisatoren weg en verdwijnt de community", zegt Maude.

Het publiek tijdens de voorstelling van de cijfers

Schepen van cultuur Nele Kelchtermans (RoodGroen+) was te gast als panellid in het debat. Zelf beseft ze maar al te goed dat er heel wat werk aan de winkel is. "Er is duidelijk nood aan een plek om te experimenteren. Vroeger was het idee dat er genoeg initiatieven waren, laat het maar gebeuren. Maar ik denk dat hier in Hasselt ook aangetoond is dat we meer een actieve rol kunnen spelen. We kunnen de initiatieven beter ondersteunen." 

Mogelijke oplossingen

In het debat werden ook oplossingen voorgesteld. Zo stelt Sardien een nachtraad voor, terwijl anderen de leegstaande panden willen gebruiken om het nachtleven opnieuw te laten bruisen. Maar dat laatste is volgens Kelchtermans niet evident. "Een leegstaand pand zomaar invullen, dat is niet zo vanzelfsprekend. Daar komt heel wat bij kijken qua veiligheid. Haalbaar is het wel, maar het is nog een zoektocht."

Meest gelezen