James Arthur Photography

Meer dan 2.700 tractors geteld tijdens boerenbetoging in Brussel

Land- en tuinbouwers uit heel Vlaanderen hebben vandaag in Brussel geprotesteerd tegen het uitblijven van een politiek stikstofakkoord. "Stop het spierballengerol en werk aan oplossing", klinkt het bij de Boerenbond. De politie telde tijdens de betoging meer dan 2.700 tractoren. Door de massale opkomst zat de Kleine Ring rond Brussel muurvast en moesten de boeren de betoging te voet afwerken. Rond 16.30 uur begon de uittocht uit Brussel. 

De landbouworganisaties Boerenbond, ABS, Groene Kring, Jong ABS en Ferm voor Agravrouwen organiseerden vandaag een grote demonstratie in Brussel. Met meer dan 2.700 tractoren zakten de landbouwers af naar de hoofdstad om te protesteren tegen het stikstofplan. 

Hoewel de Vlaamse regering er na veel en lang onderhandelen nog altijd niet in geslaagd is om een sluitend akkoord te vinden, is het wel duidelijk dat de uitstoot van stikstof drastisch ingeperkt zal worden. Dat veroorzaakt veel onrust bij de boeren.

BEKIJK - Het ongenoegen bij de land- en tuinbouwers is bijzonder groot:

Videospeler inladen...

"Brussel is te klein"

De landbouwers reden in tien colonnes - en onder politiebegeleiding - van over heel Vlaanderen richting Brussel. Het doel was om allemaal samen om 11 uur te verzamelen aan de Havenlaan in Brussel, maar heel wat colonnes liepen vertraging op.

Rond 13 uur vertrokken de boeren van de Havenlaan - via de Brusselse Kleine Ring - naar het Kunstwet-kruispunt, waar vertegenwoordigers van de organiserende landbouworganisaties de aanwezigen hebben toegesproken. 

Door de massale opkomst zat de Kleine Ring rond Brussel muurvast. Heel wat boeren moesten hun tractoren achterlaten aan de Havenlaan en werkten het laatste deel van de betoging te voet af.

BEKIJK - "Brussel is te klein, onze tractoren geraken niet binnen", zegt Lode Ceyssens (voorzitter Boerenbond):

Videospeler inladen...
James Arthur Photography
James Arthur Photography

Onzekerheid

"Het stikstofakkoord zoals het nu voorligt, zorgt voor een sociaaleconomisch bloedbad", schrijven de landbouworganisaties in een gemeenschappelijk persbericht. "Stop met het spierballengerol en de nachtelijke vergaderingen", is de boodschap van Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond, aan de regering. "We hebben rechtszekerheid nodig: werk oplossingen uit die onze voedselproductie verankeren en de land- en tuinbouwsector een toekomstperspectief bieden."

Meer dan 2 jaar onzekerheid. Het is genoeg
Nicolas Dehaemers, landbouwer uit Gistel

"Het is genoeg geweest", zo verwoordt Nicolas Dehaemers het boerengevoel momenteel. De 23-jarige landbouwer uit Gistel is vanmorgen rond 6 uur vertrokken, richting Brussel. "Onze sector leeft al twee jaar in onzekerheid. Daarom komen we vandaag op straat. Het is niet alleen voor stikstof, maar voor onze algemene toekomst. Heel wat vrienden twijfelen of ze een bedrijf kunnen overnemen."

BEKIJK - "Vooral jonge landbouwers maken zich zorgen", zegt Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring:

Videospeler inladen...
Automobilisten op de Leopold II-laan moeten rechtsomkeer maken

Verkeershinder

De federale politie waarschuwde op voorhand voor verkeershinder op verschillende belangrijke verkeersassen in Vlaanderen, maar buiten Brussel bleven ernstige problemen voorlopig uit. Enkel in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen stonden er vanmorgen op verschillende provinciale wegen files van meer dan een half uur.

Rond 16.30 uur begon de uittocht van de boeren, wat later dan verwacht. Door de betoging was er grote hinder op de Kleine Ring rond Brussel en ook op de uitvalswegen verliep het verkeer erg moeizaam.

Maar buiten de verkeershinder is alles erg gedisciplineerd en rustig verlopen. "Het heeft ook wat losgemaakt bij de omstanders. Een politieman die al 28 jaar dienst heeft in de hoofdstad, zei me We zijn al heel wat gewend qua manifestaties, maar zoals vandaag met die stralende zon... Het raakt me wel", aldus VRT-journaliste Hilde Mertens op de Kleine Ring, waar intussen het gewone verkeer stilaan weer op gang kan komen.

BEKIJK - Hilde Mertens blikt in "VRT NWS journaal" terug op een bewogen dag in Brussel:

Videospeler inladen...

BEKIJK - De tractoren rijden terug naar huis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen