Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt de vraag van de week: "Moeder-dochterrelaties zijn meest complexe relaties die er bestaan"

Wat als je collega je moeder helemaal inpalmt? Wat als die collega zoveel plaats inneemt dat je je moeder amper zelf nog iets kan vertellen? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in "Nieuwe feiten" (Radio 1) en ook op VRT NWS: "Laat ons eerlijk zijn, dit verhaal gaat over exclusiviteit en jaloezie."

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" een vraag van een luisteraar. Deze week: "Mijn collega ziet en hoort mijn moeder wekelijks. Ik heb zelf niet meer de kans om mijn moeder iets te vertellen."

De vraag van Lien: "Mijn collega palmt mijn moeder helemaal in"

Lien staat al 20 jaar in het onderwijs, en ontfermde zich daar over een jonge collega. Alleen klampt die zich nu heel hard aan haar en haar moeder vast. "Ik heb haar wegwijs gemaakt op school, en al snel werd duidelijk dat ze het niet makkelijk had in het leven. Ze heeft geen familie in België, en ook geen nauwe vrienden. Ik ben nogal altruïstisch ingesteld en voelde me verplicht om haar af en toe bij mijn leven te betrekken. Ik nodigde haar wel eens uit, al was dat vooral om haar een plezier te doen, want het contact voelde al snel beknottend aan." 

"Mijn collega maakte ook kennis met mijn moeder en ziet haar wekelijks. Ik voel me daar ongemakkelijk bij: ik kan nooit meer iets aan mijn moeder vertellen over mijn werk, want mijn moeder weet alles al. We hebben ook al meerdere malen woorden gehad hierover."

Beluister - Rika Ponnet antwoordt op de vraag van Lien in "Nieuwe feiten":

Het antwoord van Rika Ponnet: "Durf te erkennen dat je moeder een vrouw is met een eigen mening, maar ga ook aan de slag met je pleasend gedrag"

"Laat ons eerlijk zijn, dit verhaal gaat niet over een collega die een beetje gaat praten over een andere collega met de moeder, maar over exclusiviteit en jaloezie", reageert Rika Ponnet. "Lien vraagt zich af of haar mama er wel onvoorwaardelijk voor haar is, en of ze in het leven van haar moeder een unieke plaats heeft."

"Moeder-dochterrelaties zijn de meest complexe relaties die er bestaan"

"De relatie tussen Lien en haar moeder staat onder druk. Moeder-dochterrelaties zijn dan ook de meest complexe relaties die er bestaan. Het is een andere verhouding dan die tussen een moeder en een zoon. Een dochter spiegelt zich in haar identiteitsvorming aan haar moeder, en dat doet een zoon niet. Moeders zijn meestal ook strenger voor hun dochter dan voor hun zoon."

"Je moeder hoeft niet de hele tijd met jou samen te vallen"

"Durf te erkennen dat je moeder een volwassen vrouw is met een eigen mening",  raadt Rika Ponnet Lien aan. "Je moeder hoeft niet de hele tijd met jou samen te vallen. Haar mening kan ook een andere zijn dan die van jou. Het is ook niet omdat jij die collega niet leuk vindt, dat zij er geen vriendschap mee mag hebben."

"Tussen de lijnen lees ik ook dat er al wat conflicten over geweest zijn. Ik vermoed dat er bij Lien een vorm van aanval is naar het gedrag van die moeder toe. Maar in die situatie zal de andere persoon zich gaan verdedigen en de hakken in het zand zetten. Mij lijkt het beter dat Lien gewoon aangeeft dat de situatie iets met haar doet en dat ze haar moeder mist."

En wat met de collega? "Ik geloof niet in altruïsme"

"Wat ik ook heel interessant vind, is hoe Lien aanvankelijk met haar collega omging", zegt Ponnet. "Of dat uit altruïsme was? Daar geloof ik niet in. Ik denk dat iedereen altijd een motief heeft. En daar is niks mis mee, dat maakt dat er geen heiligen zijn onder ons."

"Het lijkt me dat Lien een pleaser (iemand die veel bezig is met het anderen naar de zin maken, red.) is. De basis van pleasend gedrag is vaak een laag zelfwaardegevoel. Het is voor Lien een mooie uitdaging om daarmee aan de slag te gaan en inzicht te verwerven. Want haar zelfwaardegevoel lijkt veel te afhankelijk van de bevestiging van anderen."

BELUISTER – Meer relatietips van Rika Ponnet horen? Beluister de podcast "Vraag het aan Rika":

Meest gelezen