Bron: Belgische Voetbalbond

Scheidsrechter uit Eksel gezicht van anti-discriminatiecampagne voetbalbond

Nathalie De Volder, een scheidsrechter uit Hechtel-Eksel, is één van de gezichten van de nieuwste anti-discriminatiecampagne van de Belgische voetbalbond. Zelf is Nathalie ook slachtoffer geweest van discriminatie. “Ik word maandelijks wel uitgescholden”, zegt ze.

1 op de 3 jeugdvoetballers wordt het slachtoffer van discriminatie, dat zegt de Belgische voetbalbond. Zo zijn er ook dubbel zoveel meldingen, 590 in 2022 tegenover 237 in 2021. Maar niet enkel voetballers, ook scheidsrechters hebben te maken met discriminatie. De Ekselse Nathalie De Volder is daar een van. Ze is nu ook het gezicht tegen seksisme. “De bond heeft mij opgebeld na een zaak die daar is voorgekomen. Ze wilden dat ik mijn verhaal kwam vertellen en het gezicht werd. Ik heb niet getwijfeld en zei meteen ja”, zegt de scheidsrechter. 

Supporters riepen dingen als "jij hoort thuis in de keuken" en "ga terug met barbiepoppen spelen"
Nathalie De Volder

Maandelijks komt Nathalie in aanraking met discriminatie. “Dat zijn meestal spelers die onderling scheldwoorden fluisteren. Die gevallen laat ik links liggen. Al heb ik wel een keer gehad dat supporters enorm kwetsende dingen naar me riepen. Dingen zoals “jij hoort thuis in de keuken” en “ga met barbiepoppen spelen”. Dat kwetst enorm maar we zijn er wel mee verder gegaan. Later moesten die supporters voor hun club taken doen rond discriminatie. Ze hebben zich na de feiten ook geëxcuseerd. Ik hoop dat ik minstens één iemand kan aanmoedigen om discriminatie te melden. Dan is mijn taak geslaagd.”

Goede evolutie

Dat de cijfers stijgen, wil niet meteen zeggen dat het erger wordt, volgens Nathalie. “Ik denk dat mensen meer bewust zijn dat het gedrag niet ok is. Vroeger zat je in een sfeer waar dat het aanvaard werd. Maar nu is dat anders. De mensen die zo’n opmerkingen maken, worden langs alle kanten aangesproken en hebben later spijt. Al heeft dat wel een effect gehad op mij."

Meest gelezen