Aantal executies in Iran "fors hoger" dit jaar volgens mensenrechtenorganisaties

Sinds begin dit jaar zijn er in Iran al minstens 94 mensen geëxecuteerd. Er is ook sprake van bruut seksueel geweld en van foltering. Dat zeggen mensenrechtenorganisaties. Het cijfer ligt opvallend hoger vergeleken met dezelfde tijd vorig jaar. Ook worden vaak personen uit etnische minderheden het slachtoffer, zoals Koerden. 

Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen om het aantal executies dat "fors hoger" ligt in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van onder meer Amnesty International en het Abdorrahman Boroumand Centre. De teller staat intussen al op 94, en we zijn nog maar begin maart.

Wat ook opvalt: Iran lijkt de doodstraf te gebruiken als instrument om etnische minderheden te onderdrukken, zo vreest Amnesty International. Sinds het begin van het jaar hebben de autoriteiten ten minste één Ahwazi-Arabier, veertien Koerden en dertien mensen van de Baluchi-minderheid geëxecuteerd, en dat na "zeer oneerlijke processen", zo luidt het. Zeker twaalf anderen werden ter dood veroordeeld. 

"Het is schrijnend dat executies routinematig plaatsvinden nadat 'bekentenissen' systematisch door folteringen worden afgedwongen om vervolgens beklaagden in buitengewoon oneerlijke processen te veroordelen", zegt Diana Eltahawy van Amnesty International, verantwoordelijk voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Amnesty International roept op om de internationale druk op het Iraanse regime op te voeren. "De wereld moet nu actie ondernemen zodat er een officieel moratorium op executies komt, en om oneerlijke veroordelingen en doodvonnissen te vernietigen en alle aanklachten in verband met vreedzame deelname aan protesten in te trekken", besluit de mensenrechtenorganisatie.

Meest gelezen