Junior Verbeeke

Geen frietzakken of ander promotiemateriaal meer op de stoep in Blankenberge, handelaars zijn kwaad

In Blankenberge zijn de handelaars kwaad omdat ze geen promotiemateriaal meer op de stoep mogen plaatsen. Het verbod is op 1 maart ingegaan en gisteren al gebeurden er controles. Het gemeentebestuur vindt stoepborden vóór handelszaken slordig en onveilig. Maar de borden zorgen voor heel wat extra omzet zeggen de handelaars. 

Sinds woensdag zijn in Blankenberge alle lopende vergunningen voor stoepborden of ander promotiemateriaal voor handelszaken ingetrokken. Zoals sandwichborden, levensgrote frietzakken of andere attributen die op het openbaar domein staan. “Die borden ogen slordig, veroorzaken hinder en zorgen voor onveilige verkeerssituaties”, zegt burgemeester Björn Prasse (Open VLD). 

Extra omzet

Maar de borden zorgen volgens de handelaars vooral voor heel wat extra omzet. "Zeker in de winter zijn ze broodnodig om volk naar de zaak te lokken", zegt friturist Dirk Coryn. "De toeristen lopen door de winkelstraat. Mijn frituur ligt in een zijstraat. Als ze de trap opgaan net voor de zeedijk en ze kijken naar links, dan zien ze mijn frietzak staan. Ik ben ervan overtuigd dat die zak minstens 20 procent extra volk naar ons brengt in de winter."

Sluiten tijdens de winter?

Voor alle duidelijkheid, terrassen of menu’s die aan de gevel bevestigd zijn, kunnen wel nog. "Sommige zaken kunnen op bepaalde tijdstippen nog vergund worden" zegt burgemeester Prasse, "maar ze mogen niet meer het hele jaar door in de weg staan. 

De handelaars zijn daar niet voor te vinden. “In de winter loopt hier niemand, het is gewoon doods. Wij proberen het straatbeeld op te fleuren en wat te verdienen. Wij moeten enorm creatief zijn om klanten over de vloer te krijgen. Wat wil het stadsbestuur dan? Dat we sluiten en mensen hier maandenlang op 18 meter rolluik moeten kijken?" 

Nieuw promotiemateriaal

Heel wat handelaars zijn kwaad volgens friturist Dirk Coryn. "We hebben vorig jaar allemaal geïnvesteerd in nieuw promotiemateriaal. Toen mocht het wel nog. En nu moet alles opeens weg. Ik ga er alles aan doen om een vergadering met de stadsdiensten af te dwingen en zo tot een compromis te komen. Want dit is pure waanzin."

Meest gelezen