Nicolas Dehaemers.

Boer Nicolas (23) twijfelt over overname familiebedrijf: "Vlaamse regering houdt geen rekening met jonge boeren"

Land- en tuinbouwers komen vandaag met hun tractor naar Brussel om hun stem te laten horen over de stikstofplannen. "Het beleid van de Vlaamse regering houdt geen rekening met een hele generatie jonge boeren", legt boer Nicolas Dehaemers (23) uit Gistel uit. "Een landbouwer wordt 40 keer strenger beoordeeld in toekomstige vergunningen dan de industrie." 

Dehaemers is het eens dat er iets moet veranderen op vlak van het schadelijke stikstof. "We weten dat er in de landbouw iets moet gebeuren", zegt hij in "De ochtend" (Radio 1). Maar hij wijst erop dat de boeren al meer dan twee jaar in onzekerheid leven. "Kunnen we nog makkelijk aan vergunningen raken? Het is genoeg geweest", stelt hij. 

"Het beleid is voor ons al strenger. Wij zullen ingrijpende investeringen moeten doen om stikstof te reduceren. Die investeringen zal de industriesector minder moeten doen. We zullen die investeringen ook doen, maar daarvoor zijn toekomstige vergunningen nodig. We vragen perspectief voor sommige boeren die al twee jaar met de handen in het haar zitten".  

Dehaemers zit in zijn laatste jaar aan de universiteit en wil graag het bedrijf van zijn ouders overnemen. Maar naast het kapitaal voor de overname wachten hem nog bijkomende investeringen. Durft hij nog de sprong te wagen?

"Het hangt echt af van het nakende stikstofakkoord. Er zal veel belang gehecht worden aan de punten en komma's. Als ik en mijn collega's op een redelijke manier aan een vergunning kunnen raken, zien we het nog zitten. Met het huidige politieke plan dat op tafel ligt, dreigen we echter een hele generatie aan jonge boeren te verliezen." 

fotorechten: Thijs Pattyn

Dehaemers geeft een concreet voorbeeld. "Voor ons thuis betekent dat we in 2030 helemaal opnieuw mogen beginnen. We hebben een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt. We zouden alle stallen moeten afbreken. We zitten nochtans niet dicht bij natuurgebied en de stallen zijn recent gebouwd, in de afgelopen 15 jaar. Dat was indertijd de enige voorwaarde. De regering wil nu stallen duurzaam (ammoniakarm, red.) maken, maar eist dat op heel korte termijn."  

Dehaemers heeft zitten rekenen en twijfelt. Het wordt financieel een zware dobber. "Ik ben 23 jaar en binnen 7 jaar moet ik niet alleen een overname betalen...maar ook opnieuw miljoenen investeren en schulden maken." Hij vraagt in naam van zijn collega's een beleid "dat werkt mét de boeren en niet tégen de boeren".

BELUISTER - Het volledige gesprek met Nicolas Dehaemers in "De ochtend":

Meest gelezen