Een gepersonaliseerde IGEAN-glasbol in Zandhoven.
Foto: IGEAN

Antwerpse afvalbeheerder IGEAN zoekt meters en peters voor glasbollen in 25 gemeenten

De Antwerpse afvalbeheerder IGEAN is op zoek naar meters en peters voor hun glasbollen in 25 gemeenten. Dat doen ze om ervoor te zorgen dat de omgeving rond de glasbollen veilig en proper blijft. "We merken vaak dat mensen afval achterlaten rond de bol, dus willen nu wat meer sociale controle", klinkt het. 

De Antwerpse intercommunale IGEAN, die verantwoordelijk is voor het afvalbeheer van zo'n 25 gemeenten in de provincie, is op zoek naar meters en peters voor hun glasbollen. "De actie maakt deel uit van een groter sensibiliseringsproject waarmee we mensen bewust willen maken over de glasbollen in hun buurt", vertelde Bieke Van Baelen van IGEAN in "Goeiemorgen Morgen" op Radio2. 

"We merken dat mensen weleens durven sluikstorten in de buurt van glasbollen, of soms gewoon hun glazen flessen ernaast achterlaten", zegt Van Baelen. "Vaak staan die glasbollen in de buurt van speelpleintjes, dus dat is niet echt veilig voor kinderen die er spelen. Maar ook voor de mensen die rond zo'n glasbol wonen is dat allesbehalve leuk: hun buurt is veel minder proper." Volgens IGEAN is dit probleem niet typisch Antwerps, maar over heel Vlaanderen te zien. 

Daarom is IGEAN nu op zoek naar mensen die een glasbol willen adopteren. "De meters en peters moeten vooral de glasbol mee in de gaten houden, het is eigenlijk een vorm van sociale controle." Zo kunnen ze overvolle glasbollen of sluikstorten meteen melden, maar ook het achtergebleven glas snel in de glasbol gooien. "Waar buurtbewoners dit al doen, merken we dat het een stuk properder is."

Ook gepersonaliseerde glasbollen

Wie geïnteresseerd is, kan zich vanaf vandaag aanmelden om meter of peter te worden van een glasbol via de website van IGEAN. IGEAN zal naast deze actie in verschillende gemeenten de glasbollen ook personaliseren met tekeningen die leerlingen uit verschillende lagere scholen maakten. Dat gebeurde al in Zandhoven. 

Meest gelezen