Inwoners Maasland moeten 's nachts naar Genk voor dringende medische hulp

Vanaf 1 april zullen de inwoners van Maasmechelen, Lanaken en Dilsen-Stokkem naar de huisartsenwachtpost van Genk moeten als ze tijdens de week 's nachts dringende medische hulp nodig hebben. De huisartsenwachtpost GAOZ is trouwens verhuisd naar een nieuw gebouw aan het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk om de dienstverlening te verbeteren. 

Binnenkort moeten inwoners van Maasmechelen, Lanaken en Dilsen-Stokkem naar Genk voor dringende medische hulp 's nachts, ze moeten daarvoor naar de huisartsenwachtpost GAOZ. Die is verhuisd naar een nieuw gebouw aan het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. “De samenwerking tussen de huisartsenwachtpost en het ziekenhuis zullen leiden tot een nog betere dienstverlening voor inwoners van Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal”, zegt Rob Smeets, voorzitter van huisartsenkring Prometheus. 

De huisartsen van de wachtpost Maasland zullen vanaf 1 april ook verhuizen naar die locatie tijdens de week, in de diepe nacht van 23 uur 's avonds tot 8 uur 's ochtends. Inwoners van Maasmechelen, Lanaken en Dilsen-Stokkem zullen dan iets verder moeten rijden. "Dit is iets dat ons opgelegd is vanuit de overheid, als besparing maar ook als efficiëntie-oefening", zegt Nicole Doumen van de wachtpost Maasland. "Men wil wachtposten dichter bij een spoeddienst brengen, zodat men gemakkelijker de triage kan doen: jij naar de spoeddienst, jij naar de wachtpost, jij kan best wachten tot de dag nadien of tot de maandag nadien."

Drempel

Daarnaast is het ook de bedoeling om de drempel iets te verhogen. "Het gaat over dringende niet-uitstelbare zorg", gaat Doumen verder. "Dus het is niet de bedoeling dat het laagdrempelig is en kortbij, want  voor iets klein moet je niet naar een wachtpost komen. Maar ik kan me inbeelden dat het voor sommige mensen wel ver rijden is."

Tijdens de vroege avond en tijdens de weekends blijft de wachtpost in het Maasland wel bemand. Ook huisbezoeken zijn mogelijk voor mensen die niet tot in de wachtpost geraken en dringende zorg nodig hebben. 

Vanaf april zullen ook de huisartsenwachtposten Herkenrode in Hasselt en Mijn-Wachtpost in Beringen gaan samenwerken voor de nachtdiensten. Dat betekent dat inwoners van 13 Limburgse gemeenten naar Hasselt moeten komen als ze 's nachts dringend een huisarts nodig hebben. 

Meest gelezen