Videospeler inladen...

Stoet van kindertractoren trekt naar school in Pepingen uit protest tegen "te strenge stikstofmaatregelen"

Een 15-tal kinderen van landbouwers uit Pepingen trokken op speelgoedtractoren in colonne naar school. Op die manier willen ze hun ouders steunen die in Brussel gaan protesteren tegen het Vlaamse landbouwbeleid en de maatregelen om de stikstofuitstoot drastisch te verminderen.

Op de Ninoofsesteenweg in Pepingen trok er vrijdagochtend een stoet van een 15-tal kinderen van lokale landbouwers naar school. Hun ouders gaan in Brussel betogen tegen de plannen van de Vlaamse regering om de uitstoot van stikstof in onder andere de landbouw drastisch te verminderen. De kinderen willen zelf ook hun stem laten horen. "Wij willen later ook graag landbouwer worden, maar misschien zal dat niet meer lukken door alle strenge regels", klinkt het.

Ook de kinderen van Evelyne Cromphout, die een zuivelbedrijf heeft in Pepingen, rijden mee. "Het idee ontstond heel spontaan aan de keukentafel. De kinderen volgen ook wat er gebeurt, ook al zijn ze nog jong. We hebben een aantal collega's opgebeld die naar dezelfde school gaan? Iedereen was meteen enthousiast om mee te rijden met de traptractor", vertelt Evelyne.

Wij willen later zelf ook boer worden, maar door de strenge regels kan dat binnenkort misschien niet meer

Nand en Vik, protesterende kinderen van landbouwers

Toekomst van kinderen

Nand en Vik wonen allebei op een boerderij en vinden het belangrijk om de protestacties van hun ouders te steunen. "Als we hen nu niet steunen, dan zijn er binnenkort geen boeren meer over. Wij willen later zelf ook graag boer worden", klinkt het strijdvaardig. Ze volgen de actualiteit en de gesprekken van hun ouders. "Zuhal Demir (Vlaamse minister van Omgeving red.) heeft het mis. Ze weet niet wat ze zegt."

Landbouwer Koen De Sutter heeft een melkveebedrijf in de gemeente. Hij is blij dat de kinderen zelf ook een signaal willen geven. "Onze kinderen vangen veel dingen op omdat we er thuis heel erg mee bezig zijn. Het gaat tenslotte ook over de toekomst van onze kinderen", legt hij uit.

Ingrid Depraetere
Ingrid Depraetere

Meest gelezen