De kantelstuw met centraal de palinggoot
(c)Peter Malaise

Kantelstuw moet natuurgebied Paddenbroek in Kluisbergen beschermen tegen droogte en regen

In natuurgebied Paddenbroek in Berchem, deelgemeente van Kluisbergen, is een kantelstuw aangelegd, die het gebied moet beschermen bij overmatige regen en droogte.  Dat moet de fauna en flora van het moerasgebied vrijwaren.

De nieuwe kantelstuw in natuurgebied Paddenbroek in Kluisbergen is aangelegd bij de aansluiting met de Molenbeek. In de winter zijn er vaak overstromingen, doordat het water zeer hoog staat, in de zomer is het waterpeil dan weer veel te laag.

De stuw kan helemaal plat gelegd worden om het water snel af te voeren wanneer het ’s winters te veel regent. In de zomer zorgt de verticale stand ervoor dat het water in het natuurreservaat zo veel mogelijk tegengehouden wordt. 

Palinggoot

“Paddenbroek is van nature een moerasgebied”, zegt Thijs Lietaer van Natuurpunt Vlaamse Ardennen. “Door de droogte van de laatste jaren was het tijdens de zomer vaak onvoldoende vochtig om de typische moerasvegetatie in stand te houden. De nieuwe stuw houdt die biodiversiteit in stand. Er is ook een palinggoot voorzien die de paling toelaat te migreren.”

De werken werden uitgevoerd door de provincie Oost-Vlaanderen, de beheerder van de Molenbeek, in samenspraak met Natuurpunt dat het natuurgebied beheert.

Meest gelezen