Piotr Ilowiecki (Wikimedia.org)

Leuven wil asielzoekers opvangen die in Brussel in tentjes op straat moeten slapen

Het stadsbestuur van Leuven onderzoekt waar er asielzoekers kunnen worden opgevangen. De stad beantwoordt daarmee de oproep van staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) aan alle steden en gemeenten om mee te zorgen voor extra opvangplaatsen.

De stad Leuven onderzoekt samen met Fedasil waar er eventueel asielzoekers uit Brussel kunnen worden opgevangen. Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor lanceerde onlangs een oproep aan steden en gemeenten om mee te zoeken naar extra opvangplaatsen.

Het stadsbestuur van Leuven beantwoordt die oproep nu en start gesprekken op met Fedasil en verschillende organisaties. "We hebben de beelden allemaal gezien van mensen die in tentjes in de kou moeten slapen. Zoiets kan niet en in Leuven willen we ons altijd solidair tonen", legt schepen van Stadsgebouwen Lalynn Wadera (Vooruit) uit.

We vangen vandaag nog een heleboel oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op. Daardoor zijn er momenteel geen plaatsen vrij in onze stadsgebouwen

Lalynn Wadera (Vooruit), Schepen van Stadsgebouwen

Voorlopig nog geen plaats

Momenteel zijn er in Leuven geen kant-en-klare opvangplekken beschikbaar in de gebouwen van de stad. "We vangen vandaag nog een heleboel oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op, zoals op de Scheutsite. Dat doen we met volle overtuiging, maar dat wil natuurlijk ook zeggen dat er momenteel geen plaatsen vrij zijn", legt Wadera uit.

De stad bekijkt nu met Fedasil welke gebouwen eventueel in aanmerking zouden komen. Nadien kunnen er eventueel samenwerkingen komen met verschillende verenigingen. "Volgende week zullen we daarin de eerste stappen zetten en hopelijk kunnen we daarna snelheid maken", aldus nog de schepen.

Meest gelezen