Verenigde Staten en Europese Unie investeren miljarden in de bescherming van de oceanen

De Verenigde Staten en de Europese Unie zullen de komende jaren miljarden investeren in de bescherming van onze oceanen. Dat werd aangekondigd op de Our Ocean-conferentie in Panama, Centraal-Amerika. Het geld gaat naar verschillende projecten die het maritieme leven moeten bestuderen en beschermen.

Ongeveer 600 zakenmensen, klimaatactivisten, politici en academici zitten in het Centraal-Amerikaanse land Panama twee dagen lang samen om te discussiëren over de toekomst van onze oceanen. "De Our Ocean-conferentie is ongelooflijk belangrijk omdat het een conferentie is die gericht is op actie, niet op praten. Het gaat om echte toezeggingen en echte oplossingen", zei klimaatgezant en oprichter John Kerry van het Witte Huis bij de opening van de bijeenkomst.

Bijna 7 miljard euro

Met die gedachte hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten beslist om de komende jaren een aanzienlijk bedrag te investeren aan oceaanonderzoek en de bescherming van het maritieme leven. 

De VS zal daar bijna 6 miljard euro voor neertellen, de Europese Unie ruim 800 miljoen euro. Dat hebben ze aangekondigd bij de start van de tweedaagse conferentie.

Het geld moet gaan naar 77 projecten die de volle zee in 2023 beschermen en naar technische samenwerkingen die "groene scheepvaartcorridors" moeten stimuleren. Zo'n corridor betekent dat een scheepvaartroute tussen twee havens wordt bediend door ‘groen zeevervoer’.

De 5 grootste uitdagingen voor onze oceanen: 

  1. Klimaatverandering: door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel, is er verzuring en veranderen de oceaanstromen
  2. Overbevissing: mensen vangen meer vis dan de populaties natuurlijk kunnen aanvullen. Dat leidt tot een afname van het visbestand.
  3. Plasticvervuiling: miljoenen tonnen plastic afval belanden in de oceanen, wat ernstige gevolgen heeft voor het mariene leven en ecosystemen.
  4. Verontreiniging: olielozingen, pesticiden en andere giftige stoffen hebben een grote impact op de waterkwaliteit.
  5. Verlies van kusthabitats: menselijke activiteiten vernietigen belangrijke kusthabitats zoals mangroves, die cruciaal zijn voor de bescherming van kustlijnen en het bieden van leefgebieden voor mariene soorten

Een deel van het EU-geld, zo'n 320 miljoen euro, zal gaan naar onderzoek die de mariene biodiversiteit beschermt en de gevolgen van de klimaatverandering op zee aanpakt. 

Ongeveer 250 miljoen euro moet helpen bij de lancering van de Sentinel-1C-satelliet. Die satelliet observeert het smelten van het poolijs en de gevolgen van de klimaatverandering kan opvolgen.

De Our-Ocean conferentie is een jaarlijkse internationale bijeenkomst waar wereldleiders, vertegenwoordigers van regeringen, bedrijven en organisaties bij elkaar komen om de uitdagingen van de oceanen aan te pakken en oplossingen te vinden voor de problemen die onze oceanen bedreigen.

Sinds de eerste conferentie in 2014 hebben de deelnemende landen al meer dan 108 miljard euro toegezegd aan de bescherming van de oceanen. Volgens de organisatoren kon daardoor 5 miljoen vierkante mijl oceaan beschermd worden.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen