Wie redt de Mariaprocessie in Halle?

In Halle willen enkele inwoners de Mariaprocessie redden. De grote stoet werd al vijf jaar niet meer georganiseerd. In 2024 zou er een nieuwe editie komen, maar dan zijn er wel mensen nodig die de processie willen organiseren. 

In Halle zijn het Broederschap Onze-Lieve-Vrouw van Halle en de parochie een campagne gestart om de Mariaprocessie te redden. De beroemde processie gaat al sinds het midden van de negentiende eeuw uit ter verering van de Zwarte Madonna. Maar de voorbije vijf jaar gebeurde dat niet, onder andere door corona en een tekort aan volk om de processie te organiseren.

Fris bloed

"In 2018 is de processie voor een laatste keer uitgegaan", zegt de deken van Halle, Guy De Keersmaecker. "Nu willen we een nieuwe editie organiseren volgend jaar, in 2024. Maar daarvoor hebben we mensen nodig. Enkele voortrekkers van de processies van vroeger zijn er intussen mee gestopt. Dus hebben we echt wel nieuwe medewerkers nodig, fris bloed. We zoeken mensen die ervaring hebben met het organiseren van evenementen, feeling hebben met cultuur en geschiedenis en die de processie opnieuw op gang kunnen trekken."

Videospeler inladen...

Er wordt vooral een trekker, projectleider, gezocht voor de processie. "Vooral iemand die kan animeren, hebben we nodig", zegt De Keersmaecker. "Iemand die voor 100% gelooft dat de processie in Halle niet verloren mag gaan. De processie hoort bij Halle. Mensen met een gevoel voor Halle als Mariastad, dat zijn de mensen die we zoeken."

BEKIJK - De processie van 1967 in betere tijden met bezoek van koning Boudewijn en koningin Fabiola:

Videospeler inladen...

150 jaar kroningsfeesten

De deken hoopt voor de grote vakantie te kunnen starten met een nieuw bestuur. "2024 is een belangrijk jaar", zegt jij. "Dan hebben we ook de kroningsfeesten, 150 jaar kroning van de Onze-Lieve-Vrouw van Halle in de basiliek. En daarbij willen we dan ook een nieuwe editie van de processie."

Wie zich geroepen voelt om de processie mee te organiseren, kan voor meer informatie terecht bij deken Guy De Keersmaecker. 

Meest gelezen