Helft van schapenhouders in leefgebied van Limburgse wolven heeft weides wolfproof gemaakt 

Zowat de helft van alle geregistreerde schapenhouders in het leefgebied van de wolven heeft zijn omheiningen aangepast, om aanvallen van wolven te voorkomen. Dat blijkt uit de cijfers van het Wolf Fencing Team. Dat team werd vier jaar geleden opgericht en hielp al bijna 1.000 veehouders bij het extra beveiligen van hun weides. De voorbije twee jaar kreeg het team opvallend veel aanvragen van eigenaars van pony's en paarden. 

Veehouders die hun weides moeten aanpassen om aanvallen van wolven te voorkomen, er was de voorbije jaren heel veel weerstand tegen in Noord-Limburg. Maar intussen is er een mentaliteitswijziging op gang gekomen, tot grote tevredenheid van het Belgische Wolf Fencing Team. "Je weides aanpassen, het is ook niet altijd zo vanzelfsprekend als het misschien lijkt", vindt Diemer Vercayie van het Wolf Fencing Team. "Maar we hebben daar de voorbije jaren veel inspanningen rond gedaan. Want we willen graag samenleven met de wolven, met een minimum aan conflicten. En die weg is nu ingezet en naar internationale maatstaven is dat opvallend snel verlopen."

Zo'n 1.000 veehouders in Limburg deden intussen een beroep op het Wolf Fencing Team, sinds de opstart in 2019. "Het gaat om de helft van alle geregistreerde schapenhouders in het leefgebied van de wolven", gaat Vercayie verder. Ze vroegen om advies of hulp bij het aanpassen van hun omheiningen. 

De voorbije twee jaar was er een duidelijke verschuiving in de aanvragen bij het Wolf Fencing Team. "Waar het eerst vooral schapenboeren waren die onze hulp inriepen, zijn dat nu voornamelijk eigenaars van pony's, ezels en paarden. Dat is ook niet te verwonderen want in september 2021 werden voor het eerst twee pony's gedood door de wolven. Zo'n dieren hebben een veel grotere emotionele waarde." Het Wolf Fencing Team gaat ervan uit dat intussen een kwart van alle veehouders in het leefgebied van de wolven stappen hebben ondernomen om hun weides wolfproof te maken. 

In Vlaanderen is er voorlopig alleen een wolvenroedel in Limburg. "De kans bestaat dat er zich ook wolven zullen vestigen in de omgeving van Kalmthout. Eigenaars van vee in die regio kunnen intussen ook subsidies krijgen om hun omheiningen wolfproof te maken. En als team staan we klaar om daarop in te spelen."

Meest gelezen