Regering-De Croo stelt grootbanken voor ultimatum: of ze zorgen voor voldoende bankautomaten, of ze worden via wet verplicht

De federale regering eist dat de vier grootbanken in ons land – ING, Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC – voor het eind van deze maand akkoord gaan om in steden een bankautomaat te plaatsen op minder dan twee kilometer van elk huis. In landelijke gebieden moet om de vijf kilometer een automaat komen. Gebeurt dat niet, dan wil de regering de banken daartoe verplichten via een wet. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt het kabinet van de minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne (PS).

Gisteren nog lanceerden Testaankoop, Okra en Financité een petitie om de regering te vragen "het fundamentele recht van elke persoon op een gemakkelijke en vrije toegang tot zijn eigen geld te garanderen". 

Het aantal geldautomaten in België daalt als gevolg van de digitalisering al ruim tien jaar. Tussen 2017 en eind 2021 slonk het aantal geldautomaten van 8.000 naar 5.900, tegen eind 2024 zouden er nog minder dan 4.000 automaten overblijven. 

Naast de sluiting van steeds meer kantoren, zit ook de uitvoering van het Batopin-project daar voor iets tussen. Dat is de samenwerking tussen grootbanken ING, Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC over de invoering van bankneutrale automaten.

Ultimatum

Volgens minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) leveren de banken onvoldoende service, terwijl ze wel veel winst maken. 

Regering-De Croo stelt de banken dan ook voor een definitief ultimatum: of ze aanvaarden voor het einde van deze maand het voorstel van de regering, of ze zullen er via een wet toe verplicht worden. Concreet gaat het in stedelijke gebieden om een bankautomaat op 2 kilometer van elke woning, in landelijke gebieden op 5 kilometer en in tussenliggende gebieden op 3 kilometer. Om discussies te vermijden, wil Dermagne de Nationale Bank een centrale rol geven in het bewaken van de dekkingsgraad.

Bankenfederatie Febelfin is "ten zeerste verbaasd" over de reactie van Dermagne. "De gesprekken met de overheid lopen en boeken vooruitgang", klinkt het bij hen. "We blijven als sector sterk geëngageerd om tot een akkoord te komen in de komende weken, en zijn ervan overtuigd dat dit nog steeds mogelijk is." 

Meest gelezen