Familieleden van de bedenker van de naam “Pajottenland” openen de Gronckelmaand in Eizeringen

De brouwers van Vrijstaat Vanmol hielden gisteren een bijeenkomst in Eizeringen voor mensen met de familienaam "De Gronckel". Stamvader Frans-Jozef De Gronckel was de man die de streek tussen Zenne en Dender de naam "Payottenland" gaf. De genodigden kwamen uit alle windstreken, van Sint-Kwintens-Lennik, Limburg tot zelfs Zeeland.

Het evenement vond plaats in herberg "In de Verzekering tegen de Grote Dorst" in Eizeringen. Het was meteen ook de aftrap voor de zogenaamde Gronckelmaand. Brouwer Erwin Vanmol (56) en zijn medevennoot Jan Panneels (22) maken namelijk ieder jaar in maart een ronde ​ langs een aantal gezellige cafés ter ere van de "uitvinder" van het Pajottenland.

Franciscus-Josephus De Gronckel werd geboren op 6 maart 1816 in Sint-Kwintens-Lennik. Hij werkte als advocaat en was daarnaast ook jaren provincieraadslid en schrijver van juridische en folkloristische geschriften. Meester De Gronckel heeft onder het pseudoniem Franciscus-Josephus Twyfelloos als eerste een boek geschreven over Lennik en omgeving, waarbij hij als naam voor de streekgenoten 'payotten' bedacht. Hij werd net geen 55. Kort na zijn overlijden, op 3 maart 1871, werd Frans-Jozef De Gronckel in zijn geboortedorp begraven.

Erwin en Jan willen niet dat het verhaal van Frans-Jozef De Gronckel verloren gaat. Daarom organiseren ze jaarlijks in de maand maart de Gronckelmaand. Ze heffen in verschillende horecazaken het glas ter ere van Frans-Jozef. Wie dan een Gronckelbier bestelt, krijgt een gratis avatarportret, ter plaatse getekend door Erwin, die naast meesterbrouwer ook cartoonist is.

Meest gelezen