De olie werd op rituele wijze samengesteld en gewijd in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem.

Heilige olie voor de zalving van koning Charles samengesteld en gewijd in Jeruzalem

In de oude stad van Jeruzalem is de olie gewijd die gebruikt zal worden bij de kroningsceremonie van de Britse koning Charles op 6 mei. Zijn echtgenote Camilla en hijzelf zullen met die olie gezalfd worden, een uiterst heilig ritueel. De zalvingsolie bestaat uit olijfolie, vermengd met essentiële oliën. Belangrijk: dit keer zitten er geen dierlijke producten in.  

De kroningsceremonie van koning Charles vindt plaats op 6 mei. Hoewel het vooral een dag van pracht en praal en historische rituelen is, komt er ook religie bij kijken. Het zalven van de toekomstige vorst is daar het belangrijkste voorbeeld van. Met heilige olie worden dan kruisjes aangebracht op zijn voorhoofd, borst en handen.

Dat ritueel zal Charles op 6 mei zoals andere Britse vorsten voor hem dus ook ondergaan. Ook Camilla, de vrouw van Charles en koningin-gemalin, zal gezalfd worden. De olie waarmee dat gebeurt, is gisteren gewijd tijdens een plechtigheid in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. Dat is de plaats waar Jezus volgens de geschriften begraven werd en enkele dagen later verrees.

De zalvingsolie bestaat uit olijfolie, vermengd met essentiële oliën.

Aangepaste formule

De samenstelling van de olie voor Charles is gebaseerd op de samenstelling van de olie waarmee Elizabeth II in 1953 gezalfd werd. Het is een formule die al honderden jaren gebruikt wordt. De olie die voor Charles gebruikt zal worden, is in één opzicht wel anders.

Bij eerdere kroningen bevatte de zalvingsolie civetmuskus of civetolie, een stof die wordt afgescheiden in de klieren van de civetkat, een katachtig dier dat leeft in Zuidoost-Azië. Er zat ook ambergris of amber in, een stof uit het darmstelsel van walvissen.

In deze tijden gaat er veel aandacht naar de preventie van dierenleed en naar dierenwelzijn, en de formule van de olie die op 6 mei zal worden gebruikt, is daaraan aangepast. Er zullen met andere woorden geen dierlijke producten in zitten.

Waaruit bestaat de olie dan wel?

Volgens Buckingham Palace vormt olijfolie de basis, vermengd met essentiële oliën (sesam, roos, jasmijn, kaneel, neroli, oranjebloesem en barnsteen) en benzoïne. Tijdens de ceremonie in de Heilig Grafkerk werd alles op rituele wijze samengesteld. De patriarch van Jeruzalem, Theophilos III, en de anglicaanse aartsbisschop in Jeruzalem, Hosam Naoum, wijdden vervolgens het mengsel.

De olijfolie komt van olijven die geoogst zijn op twee plaatsen op de Olijfberg in Jeruzalem, aan de Maria Magdalenakerk en het Klooster van de Hemelvaart. De Maria Magdalenakerk is de plaats waar prinses Alice van Battenberg begraven ligt, de moeder van prins Philip en dus de grootmoeder van Charles. De olijven werden geperst net buiten Bethlehem.

De patriarch van Jeruzalem, Theophilos III, (links) en de anglicaanse aartsbisschop in Jeruzalem, Hosam Naoum, (rechts) hebben de zalvingsolie gewijd.

"Dit is een teken van de diepe historische band tussen de kroning, de bijbel en het Heilige Land," zegt Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury. Hij leidt de kroningsceremonie op 6 mei. "Van vroeger tot nu zijn vorsten gezalfd met olie uit dit heilige land."

In zijn eerste kersttoespraak als koning had Charles het nog over zijn christelijke geloof en hoezeer hij geraakt werd tijdens zijn bezoeken aan bijbelse plaatsen, zoals de geboorteplaats van Jezus in Bethlehem.

De zalving vindt plaats nog voor de eigenlijke kroning. Het wordt beschouwd als zo'n uiterst heilig en persoonlijk moment dat de televisiecamera's het niet mochten filmen tijdens de kroning van Elizabeth II in 1953. Ook nu is de vraag of de zalving van Charles op 6 mei in beeld zal worden gebracht.

De zalvingsolie voor de kroningsceremonie wordt bewaard in een zilveren urne.

Meest gelezen