De aardbeving van 6 februari in Turkije en Syrië heeft al meer dan 50.000 levens geëist.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

VN vraagt meer internationale opvang voor Syrische slachtoffers van de aardbevingen

De Verenigde Naties sporen de internationale gemeenschap aan om sneller Syrische vluchtelingen op te vangen die in Turkije verbleven en getroffen zijn door de aardbevingen van een maand geleden. De VN deed de oproep nadat 89 Syrische vluchtelingen -die in de regio van de aardbevingen leefden- zijn aangekomen in Madrid, om naar Spanje te verhuizen.

Turkije heeft de laatste tien jaar al drie en een half miljoen mensen uit Syrië opgevangen, nadat ze de oorlog in hun thuisland waren ontvlucht. Door de recente aardbeving leven nu nog meer Syriërs in ellendige omstandigheden.

Daarom vragen de Verenigde Naties alle staten om hen sneller op te vangen. Zaterdag kwamen in de Spaanse hoofdstad Madrid nog 89 Syriërs aan.

"Veel vluchtelingen die de wijk naar Turkije hadden genomen op zoek naar veiligheid en bescherming worden opnieuw met het trauma geconfronteerd van het verliezen van hun woning en hun bestaansmiddelen", zeggen de Internationale Organisatie voor Migratie en het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR.

Veel vluchtelingen die veiligheid zochten in Turkije worden opnieuw met trauma geconfronteerd

"Om de vluchtelingen die aan de meeste risico's zijn blootgesteld te helpen en om de druk op de lokale gemeenschappen die zelf door deze humanitaire catastrofe getroffen zijn te verlichten, roept de UNHCR de landen op om de hervestigingsprocedures en de vertrekken (uit Turkije) te versnellen", vult VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi aan.

 

Meest gelezen