Olivier Vandecasteele zit al meer dan een jaar in de gevangenis in Iran.
REUTERS

Zus van Olivier Vandecasteele reageert op uitspraak Grondwettelijk Hof: "Beste dat wij konden verwachten"

De familie van Olivier Vandecasteele, de Belg die in de Iraanse gevangenis zit, is opgelucht nu het Grondwettelijk Hof heeft beslist dat het akkoord over de gevangenenruil met Iran overeind blijft. Dat opent mogelijkheden voor een ruil waardoor Vandecasteele naar België kan terugkeren. "Dit is het beste dat wij konden verwachten", reageert zijn zus Nathalie. "We hopen dat er nu snel stappen kunnen worden gezet om hem daar uit te krijgen." Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zegt dat ons land alle juridische en diplomatieke middelen zal aanwenden om Vandecasteele thuis te krijgen.

Gisteren besliste het Grondwettelijk Hof om het akkoord over de uitwisseling van gevangenen tussen België en Iran toch te behouden. Dat akkoord is omstreden, want het zou de weg vrijmaken voor de uitlevering van de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi, die in ons land in de cel zit. Het akkoord werd aangevochten, maar het Grondwettelijk Hof heeft nu dus beslist dat het niet ongrondwettelijk is. Met andere woorden, het akkoord blijft gelden.

Dat zet de deur op een kier voor de vrijlating van de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele, die al meer dan een jaar vastzit in een gevangenis in Iran. Het akkoord maakt het namelijk mogelijk dat hij terug naar ons land kan worden gebracht in ruil voor de overbrenging van Assadi.

Al zijn er nog wel voorwaarden. Volgens het Hof heeft ons land een beschermingsplicht voor mensenlevens die in het gedrang kunnen komen door een gevangenenruil. En dat moet juridisch getoetst worden. Bovendien moet ons land bij een ruil van een gevangenen diens slachtoffers inlichten, en die kunnen dan naar de rechter om dat te laten toetsen.

"Het wordt heel dringend"

Toch is het goed nieuws voor de familie van Olivier Vandecasteele. "Voor zijn familie en vrienden is de uitspraak van het Hof een grote opluchting", zegt zijn zus Nathalie. "Het is het beste dat wij konden verwachten. We hopen dat de regering nu eindelijk verder kan, en dat ze er nu alles aan doen om onze broer daar uit te krijgen."

"We zijn door de procedure al meer dan zeven maanden verloren, Olivier zit daar nog altijd in een zeer onmenselijke situatie. Het wordt heel dringend. Maar we weten dat er nog stappen gezet moeten worden", zegt Nathalie. "Er kan geen timing op geplakt worden, dat is ons altijd gezegd, en dat is nog altijd niet mogelijk."

Het Grondwettelijk Hof heeft wel voorwaarden gesteld aan een gevangenenruil. Wat dat betekent, daar heeft Vandecasteele geen zicht op. "Wij moeten alles nog goed bestuderen, wat het allemaal betekent. Daarover weten we niet veel. Het blijft nog altijd een moeilijke onderhandeling met Iran. We hopen nu dat dat land zo vlug mogelijk gaat kunnen antwoorden als België iets vraagt."

BEKIJK - "Sinds 20 januari hebben we geen nieuws. Zijn moraal is aangetast, dat baart ons zorgen", zegt Nathalie Vandecasteele in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Minister Van Quickenborne: "We zetten onze inspanningen op een discrete manier voort"

Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) verwelkomt het arrest. "Het Hof bevestigt dat het akkoord in orde is, en dat is geen detail. Het bevestigt ook dat er rekening gehouden moet worden met het recht op leven en een menswaardig bestaan voor Olivier Vandecasteele, en dat is heel belangrijk nieuws voor zijn familie."

Concreet betekent het arrest dat ons land de inspanningen om Vandecasteele thuis te krijgen, zal voortzetten. "We doen dat op een discrete manier, het regime heeft de voorbije jaren meer dan 50 westerlingen opgepakt, sommige zelfs geëxecuteerd", zegt Van Quickenborne. "We doen dat dus zeer bedachtzaam en voorzichtig. Maar we zetten alle juridische en diplomatieke middelen in die de rechtsstaat ons geeft."

Een timing kan en wil Van Quickenborne niet geven. "We zetten onze inspanningen verder, er wordt geen timing op gekleefd. We zijn vastberaden om Olivier Vandecasteele terug te krijgen, dat is de vaste wil van de regering. We kunnen pas tevreden zijn als hij terug bij zijn familie is."

BEKIJK - Minister Vincent Van Quickenborne wil geen timing meegeven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen