"2 keer zoveel mensen overleden als er in Maasmechelen wonen": stille wake voor slachtoffers aardbevingen in Turkije en Syrië

In Maasmechelen hebben verschillende geloofsgemeenschappen samen een stille wake georganiseerd voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Alle deelnemers namen een bloem mee die ze op een perkje bij een gedenkplaat hebben neergelegd.

Ongeveer 100 mensen hebben in Maasmechelen op het plein voor het gemeentehuis deelgenomen aan een stille wake voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Er werden enkele speeches gehouden en er werd samen gebeden. Aan de deelnemers was ook gevraagd om een bloem mee te nemen. Die werden na het gebed neergelegd op een perkje met een gedenkplaat.

Burgemeester Raf Terwingen (CD&V) maakte de schaal van de ramp nog eens duidelijk in zijn toespraak: "In Syrië en vooral ook in Turkije zijn ongeveer, denk ik, 2 keer zoveel mensen overleden als in Maasmechelen wonen. 2 keer Maasmechelen van de kaart geveegd. Dat maakt toch een beetje duidelijk hoeveel overledenen, hoeveel miserie en hoeveel verdriet daar moet zijn."

Ik ken een alleenstaande dame die 20 mensen heeft verloren

Eren Dökmeci (CD&V), gemeenteraadslid en voorzitter van de Tevhid moskee in Maasmechelen

"Ik ben zelf niemand verloren, maar ik ken wel mensen in Maasmechelen die er familie verloren hebben", zegt Eren Dökmeci, gemeenteraadslid (CD&V) en voorzitter van de Tevhid moskee. "Ik ken zelfs een alleenstaande dame die hier woont en die ongeveer 20 mensen heeft verloren."

Na enkele speeches werd er samen gebeden.

Verschillende geloofsgemeenschappen

Voor ons als katholieke kerk in de gemeenschap van Maasmechelen is het belangrijk om elkaar te steunen", zegt diaken Augustin Bokolo. "Die solidariteit is heel belangrijk, niet alleen met woorden maar ook met daden. Ik zie zoveel initiatieven in onze kerk en bij alle mensen van goede wil die alles proberen te doen om mensen te helpen. We hebben een heel goede samenwerking met de Turkse gemeenschap hier in Maasmechelen, maar eigenlijk ook in heel Limburg en zelfs België."

BEKIJK - Mensen leggen bloemen neer op het gemeenteplein van Maasmechelen voor de slachtoffers van de aarbevingen in Turkije en Syrië.

Videospeler inladen...

Morgen zamelen alle Vlaamse radiozenders samen geld in voor de slachtoffers van de aardbevingen, met de uitzending "People help the people". Daarin worden verzoekplaten gedraaid. 

Meest gelezen