Vanessa Dekeyser

Nieuwe burgemeester Zoutleeuw komt uit Aalst en wil carnaval opwaarderen

Hoewel de vastentijd al begonnen is, rijdt vandaag pas de carnavalstoet van Zoutleeuw uit. Dat is een eeuwenoude traditie in het historische stadje, maar het is het eerste carnaval voor de nieuwe burgemeester Guy Dumst (CD&V) van Zoutleeuw. Leuk weetje, de nieuwe burgemeester is namelijk afkomstig van Aalst, dé carnavalsstad van Vlaanderen.

“In Aalst hebben we de gewoonte om een kostuum te laten maken volgens het thema van een bepaalde groep. Hier heb ik een kostuum speciaal op maat laten maken van een ‘opzichter’ een soort bewaker. Mensen vragen zich af of ze me wel gaan herkennen,” lacht burgemeester Guy Dumst.

Opwaarderen

“Door mijn Aalsterse wortels is carnaval heel bijzonder voor mij. Samen met de Sint-Leonardsprocessie is carnaval in Zoutleeuw echt belangrijk. Ik wil heel Zoutleeuw opwaarderen en naar een hoger niveau brengen. Zo hebben we dit jaar voor het eerst een gemeentelijke crisiscel voor het geval zich calamiteiten zouden voordoen.”

Verschil met Aalst

Volgens de nieuwe burgemeester van Zoutleeuw, Guy Dumst, zijn de grootste verschillen tussen Zoutleeuw en Aalst de kostuums en de praalwagens. “Die zijn er hier ook, maar toch anders. Maar het grootste verschil is dat er in Zoutleeuw heel veel snoep en zoetigheden worden uitgedeeld, aan iedereen. Dat doen ze in Aalst niet.”

Meest gelezen