Antwerpse onafhankelijke stadsdichter Ruth Lasters krijgt Arkprijs van het Vrije Woord

Schrijfster en leerkracht Ruth Lasters wint de Arkprijs van het Vrije Woord. Lasters nam vorig jaar ontslag als stadsdichter van Antwerpen, na een geweigerd gedicht. Intussen is ze wel weer aan de slag als onafhankelijk stadsdichter.

De 73e Arkprijs van het Vrije Woord is dit jaar voor de Antwerpse schrijfster en leerkracht Ruth Lasters. Lasters kwam vorig jaar in het nieuws als een van de Antwerpse stadsdichters. Haar gedicht “Losgeld” over de ongelijke behandeling van leerlingen uit het algemeen en het beroepsonderwijs werd door het stadsbestuur van Antwerpen geweigerd als stadsgedicht. Uit protest nam Ruth Lasters toen ontslag, waarop haar collega-stadsdichters hetzelfde deden uit solidariteit. Intussen is ze wel weer aan de slag als onafhankelijk stadsdichter.

De jury van de Arkprijs  waardeert de vier romans en drie dichtbundels van Ruth Lasters om hun “uitstekende literaire kwaliteit” en prijst “haar kritische houding over de behandeling van het beroepsonderwijs en haar verzet tegen de beknotting van de vrije meningsuiting”.

Symbolische prijs

De Arkprijs van het Vrije Woord bestaat sinds 1951 en is in het leven geroepen door schrijver en docent Herman Teirlinck. De winnaar is een persoon die zich actief inzet voor de vrijheid van denken. Vorig jaar won schrijver Peter Verhelst. Andere winnaars waren onder meer Tom Lanoye, Wannes Van de Velde en Caroline Pauwels. De Arkprijs wordt in oktober uitgereikt aan Ruth Lasters. Het is een symbolische onderscheiding, zonder geldbedrag.  

Meest gelezen